+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Poslovne vijesti   

Zakon o izmjeni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost BiH: Prag za ulazak u PDV sistem podignut na 100.000 KM

Datum objave: 27.11.2023 11:56

Zakon o izmjeni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost BiH: Prag za ulazak u PDV sistem podignut na 100.000 KM

Na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojen je Zakon o izmjeni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, koji podrazumijeva podizanje praga za ulazak u PDV sistem sa 50.000 na 100.000 KM.

Srđan Amidžić, ministar finansija i trezora BiH, rekao je da očekuje da će usvojenim Zakonom više od 6.200 obveznika imati olakšicu i da će javni prihodi po tom osnovu biti umanjeni za oko 25 miliona KM.

"Od usvajanja zakona potrebno je osam dana da stupi na snagu. Nakon toga za sve ostale procedure zadužena je Uprava za indirektno oporezivanje BiH, odnosno preregistracija obveznika, za šta će biti potrebno 30 dana", ukazao je Amidžić.

Jovica Bratić, direktor Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske, rekao je da je za zanatlije veoma važno što će biti povišen prag za ulazak u sistem PDV-a, te da veoma dugo čekaju izmjene navedenog zakona, jer to znači više prostora za rad samih preduzetnika.

Inače, od januara 2005. godine kada je usvojen prvi Zakon o porezu na dodatnu vrijednost, prag za ulazak u PDV sistem je 50.000 KM i pored toga što je u međuvremenu inflacija bila velika i što su gotovo sve zemlje u regionu pomjerale taj prag za ulazak u PDV sistem.

 

Izvor: Paragraf.ba

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se