+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Poslovne vijesti   

Zabranjen izvoz peleta i ogrjevnog drveta iz BiH

Datum objave: 15.06.2022 14:21

Zabranjen izvoz peleta i ogrjevnog drveta iz BiH

Vijeće ministara BiH je na telefonskoj sjednici izglasalo privremenu zabranu izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta.

Staša Košarac, državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa uputio je prijedlog ove odluke početkom mjeseca, a danas se obratio medijima nakon završetka sjednice.

"Ova mjera će na snazi biti 90 dana. Ogrjevno drvo je skuplje za 40 posto, a oblovine je cijena porasla skoro 400 posto, da nismo donijeli ovakvu mjeru šta bi naši građani?", rekao je Košarac.

Dodao je da je poslovna zajednica oba entiteta u potpunosti saglasna s ovom odlukom u da je u interesu zaštita domaće proizvodnje.

"I dalje će nastaviti pratiti stanje, te se može desiti da nakon septembra ova odluka bude produžena, ali i ukinuta. Mislim da je ovo jedna od adekvatnih odluka", rekao je Košarac i dodao da i druge zemlje to čine, Srbija je istu odluku donijela na period od 60 dana.

Naglasio je i da vode o računa i o kompanijama. 

Odluka stupa na snagu osam dana nakon dana donošenja, a važi tri mjeseca.

O zabrani izvoza ovih materijala govori se već neko vrijeme, a bh. vlasti su konačno poslušale stručnjake i donijele odluku koja bi trebala rezultirati stabilizacijom cijena ogrjeva, pod čime se podrazumijeva i cijena peleta.

 

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se