+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Aktualnosti iz Komore   

Unsko-sanski kanton prepoznaje potencijal uključivanja dijaspore u ekonomski razvoj

Datum objave: 08.03.2023 15:00

Unsko-sanski kanton prepoznaje potencijal uključivanja dijaspore u ekonomski razvoj

Danas su u Bihaću održane konsultacije s predstavnicima privrede iz cijelog Unsko-sanskog kantona, s ciljem razmatranja mogućnosti saradnje sa bh. dijasporom u poticanju privrednog razvoja. Organizatori skupa, USAID projekat „Diaspora Invest“, Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona i Privredna komora Unsko-sanskog kantona, istakli su važnost saradnje domaćih kompanija s iseljeništvom, te su podijelili nekoliko primjera ulaganja dijaspore u ovaj dio zemlje.

„USAID projekat „Diaspora Invest“ je raspisao javni poziv u okviru kojeg nudimo sufinansiranje ulaganja dijaspore u kompanije koje nisu starije od tri godine. Danas imamo preko 150 primjera značajnih ulaganja iseljeništva u BiH, među njima su brojne iz Unsko-sanskog kantona, koji ima značajne komparativne prednosti za pokretanje proizvodnje za evropska tržišta. Naša dijaspora može pomoći i pomaže u povezivanju s novim tržištima, dovode strane investitore ovdje i ulažu svoj novac, znanje, resurse i vrijeme“, poručuju iz USAID projekta „Diaspora Invest“.

Lorena Felić iz Razvojne agencije Unsko-sanskog kantona je poručila da su ovakvi skupovi prilika da se privrednici upoznaju s novim mogućnostima na tržištu te da je Razvojna agencija stoji na raspolaganju.
„Kroz razgovor sa učesnicima prepoznajete neke nove primjere ulaganja, sjajne biznis planove i ideje koje mogu napraviti inovacije i napredak u različitim sektorima. Mi smo tu da pružamo podršku, te svakako nastavljamo raditi na tome da razvoj Unsko-sanskog kantona vodi računa o posebnoj važnosti komponente dijaspore i potencijala koji naši ljudi vani imaju“, dodala je Felić.

Privredna komora Unsko-sanskog kantona već radi kroz različite aktivnosti na mobilizaciji kapaciteta dijaspore.
„Partnerstvo s USAID-om nam omogućava da kroz grant programe ohrabrimo lokalne investitore na nove projekte i ulaganja. Svaki ovakav susret je prilika da saznaju više i prepoznaju koristi koje im komunikacija s razvojnim projektima može donijeti“, napomenula je Sanela Sabljaković iz Privredne komore USK.

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se