+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Poslovne vijesti   

U pripremi prijedlog odluke o zabrani izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta iz BiH

Datum objave: 14.06.2022 14:18

U pripremi prijedlog odluke o zabrani izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta iz BiH

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac održao je sastanak sa federalnim ministrom poljoprivrede Šemsudinom Dedićem i predstavnicima Privredne komore Federacije BiH, Mirsadom Hubanićem, i Udruženja poslodavaca FBiH, Adnanom Smailbegovićem,  o zabrani izvoza ogrjevnog drveta i peleta iz države. Također, na istu temu sastanak je održan i sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Privredne komore Republike Srpske.

Sagovornici su usaglasili da je prioritetno u što skorijem vremenskom roku onemogućiti izvoz oblovine, ogrjevnog drveta i peleta bez uslovljavanja ranije potpisanim ugovorima.

"Stavovi nadležnih institucija Republike Srpske i Federacije BiH o neophodnosti usvajanja ove odluke su usaglašeni i identični, što je ohrabrujuća vijest za domaće proizvođače i drvoprerađivače", istakao je ministar Košarac.

On je najavio da će, nakon obavljenih konsultacija sa predstavnicima resornih entitetskih ministarstava, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH do kraja tekuće sedmice pripremiti prijedlog odluke kojom se privremeno zabranjuje izvoz oblovine, ogrjevnog drveta i peleta iz BiH.

"Prijedlog odluke ćemo uputiti nadležnim institucijama na dostavljanje mišljenja, kako bi se u konačnici odluka mogla naći na Vijeću ministara BiH do kraja ovog mjeseca", naglasio je ministar Košarac.

Prema zvaničnim podacima u prvih pet mjeseci 2022. godine izvoz peleta povećan je za 78 posto, a cijena je poskupila za 155 posto u odnosu na isti period prošle godine. U istom periodu, izvoz oblovine hrasta povećan je za 4,5 puta, a cijena je povećana za 400 posto. U odnosu na prvih pet mjeseci prošle godine, u istom periodu ove godine bilježimo i porast izvoza ogrjevnog drveta, a cijena je poskupila za 22 posto. Svrha uvođenja zaštitnih mjera je zaštita domaće proizvodnje i pomoć drvoprerađivačkoj industriji u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, koja se godinama suočava sa problemom nedostatka sirovine na tržištu.

Ministar je podsjetio da su zemlje u okruženju već usvojile slične mjere, te konstatovao da ne postoji opravdan razlog da Vijeće ministara BiH ne postupi na isti način.

Privredna/Gospodarska komora Federacije BiH naglašava  da je svrha uvođenja zaštitnih mjera  upravo zaštita domaće proizvodnje i pomoć drvoprerađivačkoj industriji u Bosni i Hercegovini, te apelujemo Vijeću ministara Bosne i Hercegovine da podrži prijedlog odluke o zabrani izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta iz BiH, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH koji će biti upućen u narednom periodu.

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se