+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Sajmovi i manifestacije   

U Cazinu otvoren 3. festival kestena Chestnut Fest 2023.

Datum objave: 30.10.2023 08:28

U Cazinu otvoren 3. festival kestena Chestnut Fest 2023.

Kulturno-turistička manifestacija “Festival kestena 2023” počela je danas u Cazinu i trajat će do nedjelje, 29. oktobra.

Direktor Centra za kulturu i turizam Grada Cazina Ermin Beganović ističe da je Festival kestena ove godine koncipiran i zamišljen kao četverodnevni festival, sa programom u kojem svaka dobna kategorija može naći sadržaj za sebe.

– Otvaranje ovog kulturno-turističkog sadržaja bilo je tradicionalno u znaku mališana iz Gradskog vrtića. Inače, na Trgu “Zlatnih ljiljana” postavljeno je osam festivalskih kućica, gdje obrtnici s područja grada Cazina izlažu svoje proizvode. Naravno, svi oni promovišu proizvode od kestena ili sam kesten kao najvrjedniju namirnicu cazinske Krajine – riječi su direktora Beganovića.

Ovogodišnji partner Festivala je USAID kroz projekat “USAID turizam u BiH”.

– Zajedno smo razvili koncept kroz koji želimo tradicionalne manifestacije ili tradicionalne običaje prezentirati na drugačiji način. Zapravo, želimo pokazati da oni mogu biti prepoznati kao turistički proizvod. Tako ćemo u okviru Festivala tradicionalno komušanje kukuruza pretvoriti u jedan igrokaz ili predstavu na lokalitetu ispod kuće Nurije Pozderca, koja je proglašena Nacionalnim spomenikom BiH – dodao je Beganović.

Posljednjeg festivalskog dana bit će organizirana šetnja “Stazama kestenovih šuma”, a tome će prethoditi i brojni zabavni sadržaji kojima će se promovirati kesten, proizvodi od kestena i grad Cazin.

Program festivala možete preuzeti ovdje.

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se