+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Poslovne vijesti   

U Bihaću realizacija investicija vrijednih preko 170 miliona KM

Datum objave: 03.05.2023 10:47

U Bihaću realizacija investicija vrijednih preko 170 miliona KM

U Bihaću je održan prvi tematski sastanak Biznis kluba Grada Bihaća na temu "Trenutna i skora ulaganja u proizvodne, uslužne, trgovačke i objekte kolektivnog stanovanja u Gradu Bihaću" na kojem je učestvovalo tridesetak predstavnika firmi koje trenutno investiraju ili uskoro započinju svoje investicije području Grada Bihaća., piše Akta.ba.

"Trenutno se na području grada Bihaća odvija investicijska aktivnost u vidu izgradnje objekata različite namjene kumulativne vrijednosti od oko 170 miliona KM. Zasigurno da je u Bihaću u proteklom periodu završen određen broj respektabilnih investicija, kao što sigurno ima mnogo ideja i namjera za investiranje u budućnosti, ali mi smo se večeras za ovu priliku skoncentrirali samo na one investicije koje su trenutno u toku i one za koje što smo kao Grad dobili zahtjeve za ishodovanje dozvola i koji će uskoro započeti nove investicije", rekao je gradonačelnik Elvedin Sedić na početku svog uvodnog obraćanja.

Kako je istaknuto, neki od ciljeva tematskog sastanka Biznis kluba bili su prikazati informacije o trenutnim značajnim investicijama u Bihaću, identificirati prednosti i nedostatke Bihaća kao mjesta za investiranje, iskazati prepreke i izazove s kojima se investitori susreću prilikom ishodovanja dozvola, prioritete u izgradnji javne infrastrukture koja trenutno ne prati njihove potrebe, te međusobno razmijeniti mišljenja i iskustva, iznijeti prijedloge, te dodatno unaprijediti međusobnu saradnju i komunikaciju.

IZGRADNJA DVA NOVA POGONA

"Trenutno je u Bihaću u toku izgradnja dva nova proizvodna pogona u metalnoj industriji, uskoro i modernizacija i širenje dva postojeća u prehrambenoj, izgranja novog velikog šoping centra i dogradnja sa rebrendingom jednog postojećeg, izgradnja nekoliko solarnih elektrana većih kapaciteta, te tri nova hotela. Također je u toku izgradnja jedne privatne zdravstvene ustanove, desetak sambenih zgrada i isto toliko ih je u najavi za izgradnju. Imamo i dvije značajne investicije državnih javnih preduzeća. Pored svega toga, samo u PZ Kamenica i Kombiteks djeluje ukupno 48 privrednih subjekata. Smatrajući sve to veoma značajnim za Grad, prvi tematski sastanak posvećen je upravo tim firmama i ljudima, kako bi slušali njihove prijedloge i sugestije kako im olakšati. Iako su i sami istakli dobru saradnju sa Gradskom upravom, smatramo da se ta komunikacija na ovaj način može dodatno unaprijediti", rekao je koordinator Lokalnog privrednog foruma Nihad Šušnjar.

Potreba za pojednostavljivanjem određenih procedura pribavljanja dokumentacije prilikom ishodovanja dozvola i intenzivnija izgradnja infrastrukture u dijelovima grada koji su atrektivni za gradnju, kao i u poslovnim zonama, nametnuli su se kao neki od glavnih zaključaka sastanka.

Izvor: akta.ba

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se