+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Aktualnosti iz Komore   

U Bihaću održan okrugli stol "Konstantan rast metalnog sektora uprkos izazovima"

Datum objave: 14.03.2023 15:22

U Bihaću održan okrugli stol

Privredna komora Unsko-sanskog kantona u suorganizaciji sa Privrednom komorom Federacije BIH organizirala je u Bihaću okrugli stol "Konstantan rast metalnog sektora uprkos izazovima" a sve u cilju interaktivnog dijaloga predstavnika privrednih subjekata i komora, te pravovremenog djelovanja na putu prevazilaženja barijera i jačanja kompetencija kompanija iz metalnog sektora.

Tokom okruglog stola upriličena je i prezentacija projekta Business Information Hub, koji Privredna komora FBiH implementira u okviru šireg EU4Business Recovery programa, a finansira Evropska unija i Njemačka Vlada, te predstavljanje projekta "Promocija metalnog sektora USK", koji Privredna komora USK implementira u suradnji sa Ministarstvom privrede USK.

"Znamo koliko su kompanije u metalnom i drvnom sektoru bile pogođene u pandemiji korona virusa i ti izazovi su se nastavili i nakon pandemije i svih ovih dešavanja u svijetu, te je neophodno da razgovaramo sa privrednicima kako bismo dobili povratne informacije i adekvatno djelovali prema nadležnima organizacijama i institucijama, ali i međunarodnim organizacijama, te konkretno dogovorili neke nove projekte koji imaju za cilj podršku malim i srednjim preduzećima", istakla je Anela Karahasan iz Privredne komore FBiH i projekt menadžer u ovom projektu.

Tokom prethodnih okruglih stolova koji su održani u Mostaru, Zenici, Tuzli i Sarajevu utvrđeno je da privrednici iz ove industrijske grane imaju najviše problema kada je u pitanju radna snaga i problem u vidu određenih poteškoća po pitanju dobavljača, ali i novi kriteriji koje bh. kompanije moraju ispuniti po pitanju izvoza u zemlje Evropske unije.

"U tom pogledu sve više govorimo o digitalizaciji, zelenoj ekonomiji i standardima koje naše kompanije moraju polako ali sigurno ispunjavati", ističe Karahasan.

Na današnjem okruglom stolu prisustvovali su privrednici sa područja Unsko-sanskog kantona, ali i predstavnici gradske i kantonalne vlasti koji su zajednički diskutirali o najnovijim dešavanjima u području metalo prerade. Privredna komora USK je predstavila projekat kojeg realizuje u saradnji sa Ministarstvom privrede USK.

"Radi se o Katalogu koji će promovisati naše privrednike iz oblasti metaloprerade. Katalog će obuhvatiti oko 40 privrednih subjekata sa područja našeg kantona. Cilj projekta je promocija i predstavljanje naših najvažnijih privrednih subjekata. Katalog ćemo izdati u printanom i elektronskom obliku, te ćemo ga redovito ažurirati i kao takvog predstavljati na sajmovima, okruglim stolovima i drugim prigodama", kaže Sanela Sabljaković iz Privredne komore USK-a.

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se