+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Poslovne vijesti   

Strani prevoznici će morati plaćati porez u BiH - Nakon 15 godina UIO sprema novi pravilnik

Datum objave: 08.10.2021 15:09

Strani prevoznici će morati plaćati porez u BiH - Nakon 15 godina UIO sprema novi pravilnik

Bosna i Hercegovina je stanim prevoznicima putnika uštedjela na milione maraka jer im nije obračunavala i naplaćivala porez na dodatnu vrijednost (PDV), koji, s druge strane, prevoznici iz BiH uredno plaćaju u zemljama Evrope.

Takvu praksu koja je postojala od 2006. godine, odnosno od uvođenja PDV sistema, nakon brojnih apela i inicijativa Uprava za indirektno oporezivanje BiH tek sada mijenja, nakon 15 godina.

Naime, u Upravi su spremili novi Pravilnik o primjeni zakona o PDV-u, kojim će strani prevoznici konačno biti u obavezi plaćanja poreza.

To će imati dvostruki pozitivan efekat jer će dugogodišnja nepravda prema domaćim prevoznicima biti otklonjena, dok će sa druge strane doći do značajnih priliva u državni budžet.

Plan je da se poreska osnovica utvrdi kroz vrijednost naplaćene karte, srazmjerno broju kilometara koje vozilo prelazi preko teritorije BiH, s tim da ona ne može biti niža od 10 feninga po prijeđenom kilometru za svakog putnika.

Primjera radi, stranom prevozniku koji je u BIH dovezao 50 putnika i iste vozio još 100 kilometara, poreska osnovica će biti 500 maraka, što znači kako će po osnovu te vožnje morati da plati 85 maraka PDV-a.

Za obračun i plaćanje prevoza prevoznik će morati imati punomoćnika, odnosno knjigovođu koji će mu obavljati taj posao. U sklučaju da ga nema, to će raditi UIO.

U svakom slučaju, prevoznik neće moći da napusti BiH bez plaćenog poreza jer će dokaz o uplati morati da predoči cariniku. Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH su obrazlažući prijedlog pravilnika naveli kako je njegov cilj da se izvrši decidno propisivanje obaveze i načina obračuna, kao i plaćanja PDV stranim prevoznicima za usluge prevoza putnika preko teritorije BiH.

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se