+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Aktualnosti iz Komore   

Radionica o CBAM održana u Privrednoj komori Unsko-sanskog kantona

Datum objave: 31.01.2024 13:41

Radionica o CBAM održana u Privrednoj komori Unsko-sanskog kantona

U Privrednoj komori Unsko-sanskog kantona u suradnji sa Vanjskotrgovinskom/Spoljnotrgovinskom komorom BiH održan je trening program "Mehanizmi za prekogranično poravnanje emisije ugljika (CBAM) i usklađivanje sa EU pravilnikom".

CBAM mehanizam, kao dio Evropskog zelenog dogovora, direkno utiče na ublažavanje klimatskih promjena i pomaže ostvarenje cilja da Evropska unija do 2050. godine postane klimatski neutralna. Donošenje CBAM uredbe ima direktna uticaj na kompanije u Bosni i Hercegovini koje imaju obavezu izvještavanja emisija za pojedine industrije. Kompanije iz industrije cementa, željeza i čelika, aluminijuma, vještačkih đubriva, električne energija i vodonika su obavezne da svoje izvještaje o emisijama ugljika dostave do 31.01.2024. godine za posljedenji kvartal 2023. godine.

U periodu 2024.-2025. godina kompanije imaju obavezu kontinuiranog kvartalnog izvještavanja, a plaćanje CO2 emisija (kupovina CBAM certifikata) počinje 2026. godine. U toku edukacije, predstavljeni su CBAM zahtjevi za industrije cementa, željeza i čelika, aluminijuma, vještačkih đubriva i električne energije.

CBAM će uticati na treće zemlje u smislu unaprijeđenja zakonodavstva vezano za klimatske promjene, te motivirati kompanije da što više ulažu u obnovljive izvore energije, energijsku efikasnost, cirkularnost proizvoda i sl.

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se