+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Aktualnosti iz Komore   

Privredna komora USK otpočela sa implementacijom projekta „Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini“ na području USK

Datum objave: 28.07.2022 14:47

Privredna komora USK otpočela sa implementacijom projekta „Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini“ na području USK

Nakon što je na području Unsko-sanskog kantona zaživjela praksa edukacije i stručnog usavršavanja učenika srednjih tehničkih i stručnih škola u privrednim subjektima, Privredna komora Unsko-sanskog kantona je uz podršku Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona potpisala Sporazum o suradnji sa Njemačkim društvom za međunarodnu saradnju – Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u okviru projekta „Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini“ koji finansiraju vlade Švicarske i SR Njemačke.

Što se tiče aktivnosti koje će se implementirati kroz ovaj projekat Privredna komora Unsko-sanskog kantona će između ostalog educirati i certificirati 64 mentora praktične nastave iz određenog broja privrednih subjekata koji već imaju ili iskažu želju da prime učenike na praktičnu nastavu.

Stručna kvalificiranost, osim kompetencija relevantnih za zanimanje za koje se školuju učenici, obuhvata i sposobnosti iz oblasti radne pedagogije, što podrazumijeva obavljanje praktične nastave na način usmjeren na ostvarivanje konkretnih ciljeva. Pošto je praktična nastava kod privrednog subjekta više od pukog prenošenja znanja, potrebno je imati vještine i znanja, ključne kvalifikacije, kompetencije djelovanja i metodičko-didaktičko planiranje za realizaciju nastavnog gradiva koje će mentori dobiti kroz ovu edukaciju.

Projektom je takođe predviđena i uspostava Registra mentora pri Privrednoj komori Unsko-sanskog kantona koji će biti redovno ažuriran od starne Privredne komore Unsko-sanskog kantona.

Ovim aktivnostima će se podržati srednje stručno obrazovanje u kantonu te će saradnja između škola i privrednih subjekata biti unaprijeđena.

 

 

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se