+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Aktualnosti iz Komore   

Privredna komora Unsko-sanskog kantona započela implementaciju projekta „Unapređenje okvira za održivo srednje stručno obrazovanje u Unsko-sanskom kantonu“

Datum objave: 02.05.2024 09:00

Privredna komora Unsko-sanskog kantona započela implementaciju projekta „Unapređenje okvira za održivo srednje stručno obrazovanje u Unsko-sanskom kantonu“

Privredna komora Unsko-sanskog kantona potpisala je Ugovor o implementaciji projekta „Unapređenje okvira za održivo srednje stručno obrazovanje u Unsko-sanskom kantonu“ sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u vrijednosti od 109.721,43 KM.

Opći cilj projekta je daljnja podrška poboljšanju kvalitete SSO i sistemskoj integraciji elemenata dualno organizovanog SSO u srednjoškolski obrazovni sistem Unsko-sanskog kantona, s fokusom na zelenu i digitalnu transformaciju. 

Kako bi se ostvario zadani cilj u okviru projekta je predviđena implementacija niza aktivnosti koje uključuju izradu Studije praćenja trenutne situacije u srednjem stručnom obrazovanju u Unsko-sanskom kantonu, kreiranje preporuka za unapređenje dualnog obrazovanja u Unsko-sanskom kantonu sa fokusom na zelenu i digitalnu transformaciju, povećanje interesa kompanija i obrtnika za učešće u praktičnoj nastavi, obuke za nastavno osoblje u srednjim stručnim školama, obuke za mentore praktične nastave iz kompanija, te podizanje svijesti javnosti o dualno organizovanom srednjem stručnom obrazovanju.

Implementacijom ovog projekta doprinijet ćemo unapređenju poslovnog okruženja u Unsko-sanskom kantonu kroz obuku radne snage koja odgovara zahtjevima tržišta rada.

Projekt će biti implementiran u saradnji sa Ministarstvom nauke, obrazovanja, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona i Pedagoškim zavodom Unsko-sanskog kantona.

Projekat “Unapređenje okvira za održivo srednje stručno obrazovanje u Unsko-sanskom kantonu” dio je šireg projekta “Održivi ekonomski razvoj i promocija zapošljavanja-SEDEP” koji ima za cilj poboljšanje zapošljivosti u Bosni i Hercegovini kroz pružanje podrške digitalnoj i zelenoj transformaciji ekonomije. Projekat sufinasiraju Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) Savezne Republike Njemačke i Vlada Švicarske, a implementira GIZ. Dio projektnih aktivnosti je jačanje stručnog obrazovanja i obuke (SVET) s ciljem unapređenja sistema stručnog obrazovanja kako bi se osigurala kvalificirana radna snaga potrebna za održiv ekonomski razvoj zemlje.

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se