+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Aktualnosti iz Komore   

Privredna/Gospodarska komora FBIH potpisala ugovor sa USAID WHAM – Privredna komora USK jedan od partnera na projektu

Datum objave: 20.08.2021 13:49

Privredna/Gospodarska komora FBIH potpisala ugovor sa USAID WHAM – Privredna komora USK jedan od partnera na projektu

U prostorijama Privredne/Gospodarske komore FBiH, jučer, 19.08.2021. upriličeno je potpisivanje Ugovora u okviru projekta USAID WHAM, pod nazivom “Razvoj metalnog i tekstilnog sektora kroz specijaliziranu obuku radne snage”.

Ispred USAID WHAM, Ugovor je potpisao gosp. Fuad Ćurčić, direktor Projekta, a ispred Privredne/Gospodarske komore FBIH kao implementatora projekta, gosp. Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privrene komore FBiH. Dodatnom značaju, činu potpisivanja Ugovora doprinijelo je i prisustvo gđe. Gabriele Kliewer, direktorice Programa u Washingtonu, kojoj je ovo druga posjeta Bosni i Herecegovini.

Posebnost projektnog prijedloga Privredne/Gospodarske komore FBiH u odnosu na sve dosadašnje projekte u okviru USAID WHAM aktivnosti je to što su po prvi put obuhvaćena dva sektora – metal i tekstil, na dvije potpuno različite lokacije u Federaciji Bosni i Hercegovini.

Aktivnosti u okviru projekta vezane za sektor metala bit će implementirane u Unsko-sanskom kantonu, dok aktivnosti vezane za sektor tekstila implementirat će se u Zeničko-dobojskom kantonu. Navedne aktivnosti Privredna/Gospodarska komora FBiH implementirat će u saradnji sa Privrednom komorom USK i Privrednom komorom ZDK, u cilju dodatnog osnaživanja komorske mreže.

 Projekat ima za cilj stručno osposobiti i/ili dokvalifikovati radnu snagu u navedenim sektorima s posebnim fokusom na nezaposlene, a naročito mlade i žene iz ove kategorije s potencijalnom njihovog zapošljavanja po završetku projekta i zadovoljavanju kriterija stručne obuke.

Svjesna snage i potreba metalnog sektora u Unsko-sanskom kantonu, te tekstilnog u Zeničko-dobojskom kantonu, Privredne/Gospodarska komora FBiH inicirala je implementaciju ovog projekta koji donosi minimalne troškove privrednim subjektima u stjecanju kvalifikovane radne snage.

Projektna aktivnost stručnog osposobljavanja obuhvata teoretsku i praktičnu obuku u ukupnom trajanju od 80 sati. Planirano je stručno osposobljavanje za ukupno 60 do 70 polaznika, od toga 70% polaznika će biti mladi, 60% polaznika žene i 5% osobe sa invaliditetom, dok je 13 kompanija iskazalo interes za zapošljavanjem stručno osposobljenog kadra po završetku obuke.
Obuke za stručno osposobljavanje bit će implementirane uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Privredna/Gospodarska komora FBiH iskazuje iznimno zadovoljstvo i zahvalnost USAID WHAM na prepoznavanju ovog projektnog prijedloga koji udružuje dva bitna sektora industrije, koja imaju izniman potencijal zapošljavanja radne snage, a naročito mladih, žena i osoba s invaliditetom kao posebno ranjivih kategorija društva.

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se