+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Aktualnosti iz Komore   

Poziv privrednicima USK za uključivanje u aktivnosti projekta „Analiza radne snage i potreba tržišta rada USK-a“

Datum objave: 23.01.2023 10:25

Poziv privrednicima USK za uključivanje u aktivnosti projekta „Analiza radne snage i potreba tržišta rada USK-a“

U izradi projektnog prijedloga „Analiza radne snage i potreba tržišta rada USK-a“, Privredna komora USK će u partnerstvu sa Ministarstvom privrede USK, Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK, Pedagoškim zavodom USK, Službom za zapošljavanje USK i Obrtničkom komorom USK, koristiti metodu anketiranja poslodavaca na području USK-a.

U cilju prevazilaženja visoke stope nezaposlenosti i velike neusklađenosti sistema obrazovanja i osposobljavanja sa potrebama tržišta rada, rezultati anketiranja će pružiti podršku u oblasti razvoja ljudskih resursa, koji će biti usklađeni sa stvarnim potrebama tržišta rada u Unsko – sanskom kantonu.

Adresiranjem postojećih nedostataka svim partnerskim institucijama bi se napravio sistemski interventni plan u postizanju balansa između deficitarnih, traženih zanimanja s jedne strane i suficitarnih zanimanja s druge strane kako bi se uskladila upisna politika obrazovnih institucija sa potrebama tržišta rada.

Programiranje daljnjih aktivnosti bi se odnosile na prilagođavanje najvažnijih aktivnosti Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK, Službe za zapošljavanje USK te ostalih relevantnih ustanova sa iskazanim potrebama poslodavaca, kao i za realizaciju odgovarajućih mjera i programa aktivne politike zapošljavanja.

Anketiranjem i daljnjom analizom dobivenih podataka će se obezbijediti odgovarajuća baza znanja i informacija neophodna za vođenje efikasnih politika, institucionalnih reformi, povećanja relevantnosti obrazovanja za tržište rada i ostalih interventnih aktivnosti koje za cilj imaju promovisanje produktivnog zapošljavanja, te usklađivanje deficitarnih i suficitarnih zanimanja i obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada.

Uvažavajući činjenicu da poslodavci predstavljaju najznačajnije predstavnike tržišta rada s obzirom na vaš kontinuirani doprinos, molimo da se uključite u projektnu inicijativu uz pomoć linka za istraživanje potreba:

https://forms.gle/U88ksWCh6GfXKj5R6

Alternativno, anketu možete preuzeti OVDJE u pdf obliku, te ispunjenu skenirati i poslati na mail: pkusk@bih.net.ba

Unaprijed zahvaljujemo na izdvojenom vremenu i popunjavanju ankete.

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se