+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Aktualnosti iz Komore   

Poziv na radionicu EU4TRADE projekta „Usluge i trgovina uslugama“ u Bihaću

Datum objave: 31.10.2022 13:22

Poziv na radionicu EU4TRADE projekta „Usluge i trgovina uslugama“ u Bihaću

Privredna komora Unsko-sanskog kantona i EU4TRADE projekat Vas pozivaju na radionicu:

USLUGE I TRGOVINA USLUGAMA

koja će biti održana:

u srijedu, 09. 11. 2022. godine od 9.30 h

u sali Privredne komore Unsko-sanskog kantona, Trg maršala Tita bb, Bihać.

Pozivamo vas da učestvujete u trening radionici o ulozi usluga u ekonomskom razvoju, trgovini uslugama i međunarodnoj regulativi u okviru WTO, CEFTA 2006 i EU Acquis.

Radionicu organiziraju EU4Trade projekat i Privredna komora Unsko-sanskog kantona, u saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH, Federalnim ministarstvom za energetiku, rudarstvo i industriju i Federalnim ministarstvom za preduzetništvo i obrt.

Usluge općenito, a trgovina uslugama posebno, imaju sve značajniju ulogu u osiguravanju ekonomskog rasta i održivog ekonomskog razvoja, kroz stvaranje mogućnosti za veće dohotke, produktivnost, zapošljavanje, investicije i trgovinu. Efikasne usluge su od ključnog značaja za funkcionisanje moderne ekonomije u cjelini, kroz svoj doprinos produktivnosti i poljoprivrednog i industrijskog sektora.

Nudeći nove mogućnosti pristupa tržištu i omogućavajući nabavku kvalitetnijih proizvoda, usluge se također pojavljuju kao novi pokretač međunarodne trgovine za zemlje u razvoju i tranzicijske zemlje.

Danas je sektor usluga najznačajniji sektor u svjetskoj privredi-sektor usluga dominira u globalnoj proizvodnji, dodatoj vrijednosti i  zaposlenosti,  uz rastuću ulogu u međunarodnoj trgovini, investicijama i globalnim lancima vrijednosti.

U Bosni i Hercegovini uslužni sektor je najveći sektor ekonomije koji stvara preko 65% dodate vrijednosti, zapošljava oko 50% radne snage, privlači 65% stranih direktnih investicija i stvara suficit u vanjskoj trgovini. Međutim, maksimiziranje pozitivnog doprinosa usluga zahtijeva adekvatne propise i politike,  te  jake institucije sposobne da stvore povoljno okruženje za razvoj sektora usluga i trgovinu uslugama.

Učešće na radionici je besplatno.

Svi učesnici koji žele pohađati radionicu, prijavu mogu izvršiti najkasnije do utorka, 08. 11. 2022. do 12:00 sati na e-mail adresu: pkusk@bih.net.ba

Broj mjesta je ograničen. U prilogu se nalazi program radionice.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti na telefon: 037/316 -350.

AGENDA

 

Image by jannoon028 on Freepik

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se