+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Aktualnosti iz Komore   

Okrugli stol Japodija - korak dalje u razvijanju turističkog brenda Japodije i učvršćivanju suradnje zainteresiranih dionika

Datum objave: 07.07.2023 15:18

Okrugli stol Japodija - korak dalje u razvijanju turističkog brenda Japodije i učvršćivanju suradnje zainteresiranih dionika

Privredna komora USK i Zavod za zaštitu kulturnog naslijeđa USK su na poziv partnerske HGK Županijske komore Otočac učestvovali kao partneri na realizaciji okruglog stola "Japodija i turizam - Obogaćivanje iskustva posjetitelja integriranim pristupom" koji je održan u prostorijama komore Otočac.

Ovo je bio treći okrugli stol o Japodiji, koji predstavlja još je jedan korak dalje u razvijanju turističkog brenda Japodije i učvršćivanju suradnje zainteresiranih dionika s područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Učesnice panela su bile Romana Lekić, v.d. pročelnica Odjela za turizam Veleučilišta Bernays, Midhada Midžić, direktorica JU Zavod za zaštitu kulturnog naslijeđa iz Bihaća i Snježana Bogdanić, kustosica Muzeja Gacke.

Okrugli stol otvorila je Irena Banić, ispred HGK ŽK Otočac, naglasivši da je u fokusu suradnja dviju destinacija koje baštine naslijeđe Japoda, Otočca i Bihaća, na umrežavanju turističke ponude vezane za Japode i poduzetništva, dok se u ime partnerske Privredne komore Unsko-sanskog kantona prisutnima obratila predsjednica PK USK Sanela Sabljaković.

Iz izlaganja učesnica vidljivo je da materijalna japodska baština ima vrlo sličnu sudbinu na području Otočca i Bihaća. Oba su područja u prošlosti doživjela intenzivno arheološko istraživanje prapovijesnih japodskih, vrlo bogatih nalazišta, također odnošenje mnoštva pronađenih različitih nalaza u muzeje u Zagrebu odnosno Sarajevu, rane pokušaje da se lokacije manjim dijelom urede i za pristup turista, ali su ubrzo svi lokaliteti prepušteni nebrizi, zapušteni, zarasli i neuređeni, teže dostupni i neatraktivni, samo mali broj pojedinačnih nalaza dobili su lokalni muzeji u Otočcu i Bihaću, a u svijesti lokalnog stanovništva Japodi su nepoznanica ili samo ime.

No, čak i takva situacija daje puno razloga za optimizam. S obzirom da je put do uređenja lokaliteta na terenu vrlo dugotrajan i kompleksan, razgovaralo se o drugačijim mogućnostima.

Svijest i znanje lokalne zajednice presudan je element, smatra Midhada Midžić te dodaje da treba dodatno educirati širu zajednicu o Japodima kad god se ukaže prilika, u obrazovnom sustavu, u akademskim zajednicama, na stručnim radionicama i da festival japodske kulture treba protegnuti na više gradova koji dijele baštinu Japoda.

Suradnja ovih institucija će se nastaviti u vidu zajedničkog apliciranja na otvorene Javne pozive prekogranične suradnje, a u cilju realizacije konkretnih projekata na temu Japodije, ali i ostalih projekata koji bi konkretno kulturno-historijsku baštinu stavili u funkciju razvoja turizma.

Title
Title
Title

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se