+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide EKOBIS   

Održan Dan elektromobilnosti u okviru pratećeg programa sajma EKOBIS: Ektromobilnost u BiH nije bliska budućnosti, već sadašnjica

Datum objave: 13.09.2021 13:28

Održan Dan elektromobilnosti u okviru pratećeg programa sajma EKOBIS: Ektromobilnost u BiH nije bliska budućnosti, već sadašnjica

U okviru konferencijskog dijela prisutnim se približio pojam elektromobilnosti i trendovi u svijetu, ali i izazovi i prilike na putu razvoja elektromobilnosti u Bosni i Hercegovini. Tokom izlaganja istaknuto je da elektromobilnost u BiH nije nadolazeći trend i bliska budućnosti, već sadašnjica, ali da na putu razvoja elektromobilnosti u BiH ključni izazovi su nedostatak poticaja kao i zakonska regulativa koja ne raspoznaje pojam elektromobilnosti, i dodatno je usložnjava, naročito kad je razvoj infrastrukture u pitanju, jer je potrebno ishodovanje građevinske dozvole koja vremenski i administrativnim procedurama usporava proces.

Osim konferencijskog dijela, organizirana je i panel diskusija, te nagradna igra za prisutne u cilju promocije elektromobilnosti i razvijanja svijesti u zaštiti okoliša. Panelisti su istakli da nažalost BiH i Kosovo su jedine zemlje u regionu koje nemaju nikakvih poticaja za kupovinu električnih vozila.

Posebnu pažnju posjetilaca sajma privukla je izložba električnih vozila, koje su imali priliku uživo vidjeti i doživjeti.

U zaključku panel diskusije istaknuto je da doprinos električnih vozila osim u pogledu zaštite okoliša i ljudskog zdravlja nultom emisijom CO2, je od značaja za BiH, jer doprinose kompletnom prosperitetu društvene zajednice, obzirom da je struja prirodni resurs BiH, čija povećana potrošnja za posljedicu ima i niz drugih posljedičnih ekonomskih benefita.

Title
Title
Title
Title

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se