+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Poslovne vijesti   

Izvoz metalskog sektora BiH za šest mjeseci porastao za 45%

Datum objave: 20.08.2021 14:20

Izvoz metalskog sektora BiH za šest mjeseci porastao za 45%

Izvoz metalskog sektora BiH u prvom polugodištu ove godine iznosio je 2,7 mlrd KM i veći je za 829,8 mili KM ili 45% u odnosu na isti period prošle godine, podaci su Vanjskotrgovinske komore BiH.

U izvozu vrijednosno najviše učestvuje elektroindustrija, odnosno električne mašine, te željezo, čelik i njihovi proizvodi.

Električnih mašina BiH je najviše izvozila u Austriju, Sloveniju, Njemačku i Hrvatsku, navode iz Komore i dodaju da je izvoz, kada se analiziraju najznačajniji vanjskotrgovinski partneri, porastao prema svim navedenim tržištima, vrijednosno najviše na tržište Slovenije (48 mil KM) i Hrvatske (26 mil KM).

U prvom polugodištu, željeza i čelika izvezeno je u vrijednosti od 424,7 mil KM, što je povećanje od 217,9 mil KM ili 105% u odnosu na isti period prošle godine.

Izvoz željeza i čelika povećan je na sva najznačajnija tržišta, vrijednosno najviše u Srbiju i to za 49,3 mil KM, a u Tursku za 48,5 mil KM.

U BiH je u prvom polugodištu uvezeno metalskog sektora u vrijednosti od 3,5 mlrd KM, što je više za 838,8 mil KM ili 32%. Vrijednosno je najviše uvezeno elektro i autoindustrije, a najznačajnija uvozna tržišta elektroindustrije su zemlje EU i Srbija.

Prema svim najznačajnijim uvoznim tržištima povećan je uvoz, a vrijednosno najviše iz Slovenije i to za 38 mil KM.

Uvoz automobila i dijelova automobila je povećan za 44,9 mil KM ili 21% u odnosu na prvo polugodište prethodne godine.

Najznačajnije uvozno tržište automobila je Nizozemska, pa je u analiziranom periodu iz ove zemlje uvezeno automobila i dijelova u vrijednosti od 139,3 mil KM, što je više za 54,6 mil KM ili 64% u odnosu na prvo polugodište lani.

- Uvoz iz Njemačke se oporavlja, a povećanje uvoza bilježimo i iz Slovenije i Srbije - navode iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se