+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Poslovne vijesti   

Iznos "Takse na istaknutu firmu" u Bihaću umanjen za 50%

Datum objave: 27.11.2023 11:17

Iznos

Iznos "Takse na istaknutu firmu" u Bihaću umanjen je za 50%, javlja Akta.ba.

Naime, Elvedin Sedić, gradonačelnik Bihaća je još kao vijećnik u Gradskom vijeću 2021. godine podnio Inicijativu za izmjene i dopune Odluke o komunalnim taksama Grada Bihaća, odnosno za ukidanje tzv. Takse na istaknutu firmu, koja je jedan od više destina parafiskalnih nameta koji plaćaju privredni subjekti na području FBiH, u svim općinama i gradovima.

Sedić navodi da "taksa na istaknutu firmu" predstavlja dodatno opterećenje za svaki privredni subjekt, bez jasne protuusluge od strane javnog sektora, odnosno namjene.

"Tu temu tretirali smo i na jednom od sastanaka Lokalnog privredog foruma, odnosno Biznis kluba Grada Bihaća, gdje su naši privrednici istaknuli da je to jedan od parafiskalni nameta čiji smisao ne vide i na čijem ukidanju treba poraditi", kazao je Sedić.

S toga je kao gradonačelnik (predlagač), na prošloj sjednici Gradskog vijeća uputio Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim taksama koju je Gradsko vijeće prihvatilo i izglasalo.

"Tako smo zajedno poslali pozitivnu poruku privrednom sektoru. Za sada je to umanjenje od 50%, a u tendenciji ćemo taj parafiskalni namet i u potpunosti ukinuti", poručio je.

 

Izvor: Akta.ba

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se