+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Poslovne vijesti   

Inspektorat Hrvatske: Prije uvoza obavezno ranije najaviti pošiljku

Datum objave: 08.07.2021 09:05

Inspektorat Hrvatske: Prije uvoza obavezno ranije najaviti pošiljku

Kako ne bi došlo do zastoja na graničnim prelazima, nova obaveza svih subjekata koji su odgovorni za pošiljku je da prije uvoza bilja u Evropsku uniju unaprijed najave pošiljku, odnosno obavijeste fitosanitarnog inspektora radni dan ili najmanje četiri sata prije, kazali su juče za "Nezavisne" u Državnom inspektoratu Republike Hrvatske.

Prijava se, kako navode, podnosi u elektronskom obliku kroz sistem IMSOC.

Podsjećamo, ovih dana proizvođači svježeg voća i povrća iz BiH, koji izvoze svoje proizvode, žale se na spore kontrole na graničnim prelazima s Hrvatskom, te takođe traže da se produži i radno vrijeme fotosanitarnih inespektora.

"Od 14. decembra 2019. u području biljnog zdravstva primjenjuju se dvije nove uredbe - (EU) 2016/2031 i (EU) 2017/625. Obje su obvezujuće za sve države članice Evropske unije. U skladu s novim zakonodavstvom Evropske unije, od 14. decembra 2019. znatno je proširen popis bilja koje podliježe kontroli fitosanitarne inspekcije na granici", kazali su iz pomenutog inspektorata.

Istakli su da uprkos obavijestima i službenim dopisima o obavezi subjekata odgovornih za izvoz da najave pošiljku, još na granične kontrolne stanice pristižu pošiljke koje prethodno nisu najavljene u sistemu IMSOC.

akta.ba

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se