+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Poslovne vijesti   

FBiH izdvaja 7,8 mil KM za podršku malom i srednjem poduzetništvu

Datum objave: 21.03.2022 08:50

FBiH izdvaja 7,8 mil KM za podršku malom i srednjem poduzetništvu
Za direktnu finansijsku podršku malom i srednjem podzetništvu u Federaciji BiH u ovoj godini je Prijedlogom budžeta predviđeno 7,87 mil KM. Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta će planirana sredstva dodijeliti korisnicima kao nepovratna (grant) kroz pet različitih programa.
 
Riječ je o dodjeli grant sredstava namijenjenih kao subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima, za regresiranje kamata za korisnike kreditno-garantnih programa, te izgradnju poduzetničkih zona, kao i subvencije neprofitnim organizacijama i udruženjima građana.
 
Prema riječima federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta Amira Zukića, najviše sredstava, u iznosu od 4,67 mil KM, planirano je za subvencioniranje privatnih poduzeća i poduzetnika.
 
- Ova sredstva trebaju biti dodijeljena kroz četiri projekta. Jedan od njih je jačanje konkurentnosti malih i srenjih poduzeća (MSP) u ukupnom iznosu od 2,74 mil KM s ciljem poticanja rasta inovativnih i izvozu usmjerenih MSP-a kroz tehnološku modernizaciju poslovnih procesa, uvođenje standarda kvalitete, cirkularne ekonomije i poboljšanje energijske efikasnosti u skladu s tranzicijom ka zelenoj i digitalnoj ekonomiji. Nadalje, poticaj novoosnovanim subjektima malog poduzetništva planiran je u iznosu od milion KM, i to kroz subvencioniranje troškova nabavke opreme i repromaterijala, te pružanje mentoring usluga, a s ciljem održavanja pozitivnog trenda poduzetničke aktivnosti te aspekta povećanja broja novoosnovanih subjekata malog poduzetništva – kazao je ministar Zukić.
 
Nadalje, sredstva od 730.000 KM planirana su za poticaj razvoju obrta i srodnih djelatnosti. Cilj ovog projekta je poticanje razvoja obrta i srodnih djelatnosti kroz sufinanciranje troškova nabavke opreme potrebne za proširenje i modernizaciju proizvodnje, u svrhu unaprjeđenja obrtništva, odnosno povećanja kvalitete proizvoda i rasta zaposlenosti.
 
Poticaj za opstanak tradicionalnih i starih obrta, kao četvrti projekt, predložen je u iznosu 200.000 KM, a namijenjen je očuvanju obrtničke tradicije, kulturnog i povijesnog naslijeđa poticanjem tradicionalnih i starih obrtničkih djelatnosti kroz sufinanciranje troškova nabavke opreme i repromaterijala, poboljšanje uslova rada i obrazovanja odnosno stručnog osposobljavanja.
 
- Značajan dio sredstava, u iznosu od 2 mil KM, planiran je za izgradnju poduzetničkih zona radi izgradnje nove i unaprjeđenja njihove postojeće komunalne infrastrukture, zatim izrade potrebne dokumentacije za razvoj, kao i za unaprjeđenje usluga za upravljanje razvojem poduzetničkih zona u FBiH - pojasnio je ministar Zukić.
 
Također je za unaprjeđenje institucijske poduzetničke infrastrukture i za poticaj udruženjima i komorama planirano ukupno 200.000 KM.
 
Za regresiranje kamata za korisnike sredstava po kreditno-garantnim programima predviđeno je 1 mil KM za obrte, mikro, mala i srednja poduzeća. Na ovaj način pruža se podrška pokretanju poslovnih aktivnosti, rastu i razvoju postojećih obrta, mikro, malih i srednjih poduzeća, povećanju konkurentnosti, integraciji inovacija u poslovanju i čuvanju postojećeg stepena zaposlenosti, te kreitanju novih radnih mjesta.
 
Uz sva ova sredstva, u ovoj godini godini planirano je i 1 mi KM za kreditni poticaj razvoja, poduzetništva i obrta.
 
- Ova kreditna sredstva bi bila plasirana i dodjeljivana putem Razvojne banke FBiH, s rokom povrata do sedam godina, u koji je uključen i dvogodišnji grace period, te uz povoljnu kamatnu stopu od 0,9%. Radi se o revolving fondu koji funkcionira već 15 godina, a za koji je Vlada Federacije BiH kroz taj period izdvojila više od 25 mil KM - istakao je federalni ministar rada, poduzetništva i obrta Amir Zukić.
 
Također je dodao će poticajna sredstva biti dodjeljivana putem javnog konkursa Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, saopšteno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Izvor: ekapija.ba

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se