+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Članice   

Digitalni puls: poziv bosanskohercegovačkim kompanijama za samoprocjenu digitalne zrelosti

Datum objave: 02.07.2021 14:19

Digitalni puls: poziv bosanskohercegovačkim kompanijama za samoprocjenu digitalne zrelosti

UNDP u okviru projekta DigitalBIZ, poziva bosanskohercegovačke kompanije na analizu trenutnog stanja digitalnih performansi u 6 poslovnih oblasti, nakon čega će kompanije putem digitalnog savjetnika dobit osnovne preporuke kako iskoristit digitalni potencijal u svom poslovanju.

Nedovoljan stepen digitalizacije koči rast privrednih subjekata u BiH. Unatoč brzom tempu rasta IKT industrije, domaća ekonomija ne uspijeva iskoristit nove tehnologije i inovacije za jačanje konkurentnosti i povećanje proizvodnje. Pandemija Covid-19 ukazala je na neophodnost ubrzane digitalne transformacije u svim granama industrije, a digitalizacija poslovanja se smatra pokretačem promjena, nudeći nove izglede za rast.

DigitalBIZ projekat pruža podršku za digitalnu transformaciju privrede kroz potrebne politike i regulatorne izmjene, razvoj kapaciteta, kao i razvoj infrastrukture za prenos tehnologije i poticanje inovacija. DigitalBIZ projekat provodi procjenu digitalne performanse i spremnosti privrednih subjekata putem online alata "Digitalni puls”.

Digitalni puls je baziran na upitniku koji je 2018. godine razvila Trgovinska komora Luksemburga u okviru nacionalnog Digital Luxembourg projekta, čiji je cilj digitalizacija ekonomije ove zemlje. Poslovne oblasti za procjenu, pitanja i odgovori, sistem ocjenjivanja i kategorije digitalnih profila su prevedni, revidirani i prilagođeni potrebama mikro, malih i srednjih preduzeća u BiH.

UNDP je razvio online platformu www.digitalnaekonomija.ba čiji glavni sadržaj je trenutno Digitalni puls – alat za samoprocjenu digitalne zrelosti bosanskohercegovačkih kompanija.

Na osnovu "digitalnog pulsa” kompanija, tj .podnesenih odgovora, sistem kreira set osnovnih preporuka za digitalnu transformaciju kompanije.

Za više informacija posjetite www.digitalnaekonomija.ba  

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se