+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Poslovne vijesti   

Brošura o energetskoj efikasnosti za sektor hotelijerstva

Datum objave: 02.02.2024 12:08

Brošura o energetskoj efikasnosti za sektor hotelijerstva

Turizam predstavlja jednu od najdinamičnijih oblasti rasta u svjetskoj ekonomiji, a hoteli igraju ključnu ulogu u tom sektoru. Ipak, potrošnja velikih količina energije u hotelijerstvu dovodi do visokih operativnih troškova i negativno utječe na okoliš kroz upotrebu fosilnih goriva, što je također značajan izvor emisije stakleničkih plinova. Istraživanja pokazuju da troškovi energije čine samo 3-6% ukupnih operativnih troškova hotela. Za razliku od drugih troškova koje je teže kontrolirati ili imaju tendenciju rasta, kao što su plaće, amortizacija, kamate na kredite, troškovi hrane, održavanje, marketing i drugo, troškovi energenata se mogu efikasno kontrolirati i postepeno smanjivati.

S druge strane, odgovornim i održivim poslovanjem, hoteli utječu na smanjenje emisije stakleničkih plinova, onečišćenja zraka, potrošnje vode, time potičući na druge održive prakse u lokalnoj zajednici i unapređenje okoliša za lokalno stanovništvo i goste. Na ovaj način, svi akteri unutar turističkog lanca vrijednosti doprinose očuvanju prirodnih resursa i biodiverziteta

Danas su mjere energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije ključne aktivnosti zelene tranzicije i dekarbonizacije za koje se svjetska zajednica obvezala potpisivanjem Pariškog sporazuma 2015. godine. Cilj sporazuma je smanjiti emisije stakleničkih plinova za 90% do 2050. godine u odnosu na 1990. godinu, kako bi se pokušale zaustaviti sve intenzivnije klimatske promjene, te spriječio porast globalne temperature za 1,5 ºC.

Brošura

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se