+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Poslovne vijesti   

28. maja na snagu stupa Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana u FBiH

Datum objave: 26.05.2023 15:09

28. maja na snagu stupa Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana u FBiH

Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji stupit će na snagu 28. maja ove godine. Propisuje zabranu konzumiranja duhana u svim zatvorenim javnim prostorima, vozilima javnog gradskog saobraćaja, na radnom mjestu, kao i privatnim sredstvima prevoza u kojima se nalaze maloljetne osobe. Kazne su od 100 do 5.000 KM. 

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove navode da najširi djelokrug nadležnosti imaju kantonalni sanitarni, tržišni, prosvjetni i inspektori rada. Kaznene odredbe za kršenje ovog zakona su jasno definirane. Problem je nedovoljan broj inspektora. 

S obzirom na veliki broj privrednih subjekata i javnih ustanova u FBiH koje podliježu primjeni zakona, evidentan je manjak kapaciteta inspekcijskih organa u FBiH za vršenje poslova iz punog obima nadležnosti propisanih Zakonom. U zavisnosti od počinjenog prekršaja, kazne se kreću od 2.000 KM do 5.000 KM za pravna lica, od 300 KM do 1.000 KM za odgovorna lica, te od 500 KM do 1.500 KM za vlasnike poslovnih.

Važno je napomenuti da je prvih šest mjeseci primjene ovog zakona predviđeno za privikavanje građana na ovaj zakona. Umjesto kazni, davat će se upozorenja. Nakon tog perioda, oni koji budu kršili zakona biti će novčano sankcionirani.

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se