+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Poslovne vijesti   

Vlada Federacije BiH usvojila Program utroška sredstava Trajnog revolving fonda

Datum objave: 19.03.2021 12:01

Vlada Federacije BiH usvojila Program utroška sredstava Trajnog revolving fonda

Vlada Federacije BiH je usvojila Program utroška sredstava Trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za dugoročno finansiranje projekata putem dodjele kredita za 2021. godinu, u ukupnom iznosu od 7.200.000 KM.

Ovim iznosom obuhvaćeno je 2.500.000 KM planiranih Budžetom FBiH za 2021. godinu, 4.599.348,47 KM sredstava zatečenih na računu u Union banci (ovaj iznos može biti umanjen za oko 2.400.000 KM, s obzirom na započete a nerealizovane aktivnosti dodjele sredstava po Programu za 2020. godinu), te 2.511.000 KM koje će mjesečno biti alocirane na račun Trajnog revolving fonda u Banci od povrata kredita.

Cilj Programa je stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja, kao i poboljšanje okvirnih uslova za poslovanje u svim dijelovima FBiH, a očekivani efekti su rast broja novozaposlenih, produktivnosti radne snage i indeksa industrijske proizvodnje, povećanje proizvodnih kapaciteta uvođenje novih naprednijih tehnologija i tehnoloških postupaka, kao i unaprjeđenje postojećih tehnologija i tehnoloških postupaka i reinženjeringa.

Očekivani su i razvoj novih proizvoda, proizvodnih procesa ili usługa s većom dodanom vrijednosti, povećanje konkurentnosti, porast prometa i poboljšanje općeg privrednog stanja i povećanje standarda.

Sredstva su namijenjena metalnoj, elektro i automobilskoj industriji, zatim industriji građevinskog materijala i nemetala, drvnoj, papirnoj i grafičkoj industriji, proizvodnji tekstila, odjeće, kože i obuće, te hemijskoj i farmaceutskoj, kao i industriji gume i plastike.

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se