+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Poslovne vijesti   

Vlada FBiH izdvaja 10 mil KM za uvezivanje radnog staža

Datum objave: 23.04.2021 12:58

Vlada FBiH izdvaja 10 mil KM za uvezivanje radnog staža

Vlada FBiH je usvojila dva programa utroška sredstava utvrđenih ovogodišnjim Budžetom FBiH Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije na ime subvencije javnim i privatnim preduzećima za uvezivanje radnog staža, u ukupnom iznosu od 10 mil KM.

Riječ je o grant sredstvima namijenjenim za izmirenje dugovanja preduzeća za neuplaćene doprinose samo po osnovu obaveza za PIO zaposlenicima koji su stekli uslove za odlazak u penziju ili će ih steći do dana podnošenja zahtjeva za dodjelu, po raspisanom javnom pozivu. Rezultat realizacije ovih programa je rješavanje socijalnog statusa zaposlenika kroz penzionisanje.
 
Kako se navodi u vladinom saopštenju program za javna preduzeća vrijedan je 7.000.000 KM i namijenjen kompanijama osnovana po Zakonu o privrednim društvima (u kojima FBiH ili kantoni imaju udio u vlasništvu najmanje 50 posto plus jedna dionica), sa sjedištem u FBiH, a čija je osnovna djelatnost proizvodnja u metalnoj, elektro i automobilskoj, zatim industriji građevinskog materijala, drvnoj, papirnoj i grafičkoj industriji, proizvodnji tekstila, kože i obuće, te hemijskoj i industriji gume i plastike, prehrambenoj, kao i namjenskoj industriji.
 
Pravo učešća po ovom programu imaju i preduzeća u stečaju, ali ne i ona koja su likvidirana. Za sredstva ne mogu aplicirati ni privredna društva koja su bila korisnici grantova dodijeljenih u budžetskoj 2020., kao i prethodnim godinama, u kojima su sredstva dodjeljivana za ove namjene, a koja ih nisu opravdala, odnosno ukoliko neutrošene iznose nisu vratili na Jedinstveni račun Trezora FBiH.
 
Programom za privatna preuzeća su, za iste namjene, planirana 3 mil KM, a to su ona u kojima privatne osobe imaju udio u vlasništvu u iznosu od najmanje 50% plus jedna dionica.

Korisnici sredstava, po oblastima djelatnosti, isti su kao i za javna preduzeća, izuzev što na listi privatnih nema kompanija iz namjenske industrije.

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se