+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Aktualnosti iz Komore   

Vize ugrožavaju 2.000 radnih mjesta za građevinace iz BiH u Njemačkoj

Datum objave: 19.06.2020 10:24

Vize ugrožavaju 2.000 radnih mjesta za građevinace iz BiH u Njemačkoj

Predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić uputio je inicijativu Predsjedništvu BiH, Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstvu vanjskih poslova BiH u vezi potrebe rješavanja, kako su istakli, gorućeg problema sa kojim se suočava građevinski sektor BiH u Njemačkoj.

 
Kako su istakli iz Privredne komore FBiH, realizacija ugovorenih poslova u SR Njemačkoj, a na temelju Međudržavnog sporazuma između BiH i SR Njemačke je onemogućena iz razloga što je Ambasada SR Njemačke u Sarajevu zbog pojave koronavirusa obustavila rad 17. marta 2020. godine, do daljnjeg, te poništila sve zakazane termine za izdavanje viza i obustavila izdavanje viza.
 
- Privrednici se suočavaju sa problemima upućivanja "detaširanih" uposlenika iz BiH u Njemačku jer nisu u mogućnosti osigurati radne vize. S obzirom na trenutna dešavanja vezana za pandemiju, popuštanjem restriktivnih mjera, očekivano je otvaranje Njemačke ambasade-ureda za vize, što bi omogućilo izdavanje radnih viza. Firme koje rade na osnovu detašmana bi na taj način bile u mogućnosti realizirati ugovorene poslove - naveli su.
 
Naglašavaju kako "osim što nisu u mogućnosti realizirati ugovorene poslove, firme odustaju od ugovaranja novih poslova što bi dalje dovelo u pitanje očuvanje ovog za našu privredu veoma značajnog međudržavnog sporazuma".
 
- Ugled i reference građevinske operative BiH, sticane od 1972. godine, dovedene su u pitanje. Oko 2.000 radnih mjesta koje u ovom trenutku garantuje pomenuti međudržavni sporazum između država Bosne i Hercegovine i SR Njemačke, zbog nemogućnosti viziranja, su ugrožena, kao i više od 100 privrednih subjekata u kojima su ti radnici uposleni - naglašeno je iz Privredne komore FBiH.
 
U dokumentu mole da se nadležni obrate Saveznom ministarstvu rada u SR Njemačkoj i Ministarstvu vanjskih poslova u SR Njemačkoj sa inicijativom da se što prije omogući izdavanje viza u Ambasadi SR Njemačke u Sarajevu i time zaštiti međudržavni sporazum i obezbijedi da u skladu s odredbama istog, osigura nastavak nesmetanog rada.
 
- Vjerujemo da ćete uvažavajući navedeno u što je moguće kraćem roku kontaktirati nadležne njemačke institucije i podržavajući ovu inicijativu osigurati i očuvanje ovog za našu privredu veoma značajnog međudržavnog sporazuma a time radna mjesta koja zavise od njegovog provođenja - naglašeno je.

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se