+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Članice   

U planu povezivanje žičarom Kulen Vakufa sa srednjovjekovnim gradom Ostrovica

Datum objave: 02.04.2021 12:01

U planu povezivanje žičarom Kulen Vakufa sa srednjovjekovnim gradom Ostrovica

JP Nacionalni park Una planira povezati žičarom Kulen Vakuf sa srednjovjekovnim gradom Ostrovica kako bi obogatio turističku ponudu.

U skladu s najavljenim planovima danas je objavljen otvoreni postupak (u nastavku) za nabavku usluga  izrade idejnog projekta za izgradnju žičare.

Rok za prijem ponuda za učešće je 28.04.2021. godine.

Nakon izrade idejnog projekta pristupit će se izradi glavnog projekta.

Inače, ovo je ideja koja u javnom preduzeću NP Una postoji već nekoliko godina, ali se zbog nedostatka novca nije mogla realizovati. 

Cilj projekta je privlačenje turista na ovu lokaciju, kojima će tako biti olkašan put jer je pješačenje na stari grad Ostrovica vrlo zahtjevno.

"JP Nacionalni Park Una d.o.o. Bihać je sagledalo sve prikupljene parametre, te pregledalo imovinsko-pravne odnose u programu rješavanja problema vezanih uz urbanu obnovu povezivanje i poboljšanje učinkovitosti i kvalitete usluga turističke ponude na ovom području, te se odlučila na moderan i učinkovit način povezati ova dva vrijedna lokaliteta", navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Sanacija postojeće komunikacije sa pratećim elementima je bila prva opcija, međutim nakon detaljnije analize i razmišljanja o prednostima i nedostacima atraktivnih ponuda vezanim za ovaj lokalitet, zaključeno je da je izgradnja žičare najbolje rješenje, smatraju u ovom javnom preduzeću.

Navode da se žičare u posljednje vrijeme primjenjuju u sve širem aspektu (u parkovima, opservatorijama, planinarskim parkovima a nevezano više sa zimski turizam). 

"Kabine mogu imati najrazličitije oblike ovisno o potrebama, pravokutni, kvadratni ili čak zaobljeni na vrhu. Posebno ističemo primjere primjene ovakve vrste komunikacije za pristup kulturnim dobrima, poput dvorca u Folini. Primjeri služe kako bi se pokazalo i/ili dokazalo kako žičara kao oblik transporta nije 'prijetnja' kulturnoj baštini/prirodnom dobru i ne oduzima vrijednost spomenicima kulture, već služi kako bi korisnici mogli obilaziti povijesne građevine bez napora, te iskoristi kao mobilne vidikovce za sagledavanje dijela nacionalnog parka”, precizirano je.


OBAVJEŠTENJE O NABAVCI
PREUZMI DOKUMENT:
1127-1-2-50-3-3/21

NAPOMENA: Tenderska dokumentacija je objavljena i dostupna na Portalu javnih nabavki www.ejn.gov.ba.

Da bi ponuđač bio učesnik u datom postupku javne nabavke (član 55. ZJN BiH), potrebno je da istu preuzme sa portala JN(ejn.gov.ba). sa svojim korisničkim podacima.

Izvor: akta.ba

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se