+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Aktualnosti iz Komore   

U Bihaću održan sastanak predsjednika privrednih komora Federacije BiH

Datum objave: 22.12.2020 10:53

U Bihaću održan sastanak predsjednika privrednih komora Federacije BiH

U Bihaću održan sastanak predsjednika privrednih komora Federacije BiH

U organizaciji Privredne/Gospodarske komore FBiH i Privredne komore USK, u Bihaću je održan sastanak predsjednika kantonalnih privrednih komora FBiH.

Uz Mirsada Jašarspahića, predsjednika P/G komore FBiH i Enesa Ružnića, predsjednika PK USK, sastanku su prisustvovali i Diana Babić, predsjednica PK ZDK, Nedret Kikanović, predsjednik KPK Tuzla, Dževad Terović, predsjednik PK BPK i Muamer Mahmutović, predsjednik PK KS.

"Analiziramo sve ono što smo uradili u ovoj teškoj godini zbog pandemije koronavirusa i odmah se pripremamo za ono što nas očekuje. Želimo da kroz razne vidove podrške i korištenjem domaćih i međunarodnih fondova, dodatnih edukacija i promocija omogućimo našim privrednim subjektima brže i bolje povezivanje s nadležnim institucijama, odnosno efikasniju vezu sa eventualnim partnerima u BiH i inostranstvu", kazao je potpredsjednik Federalne privredne komore Mirsad Jašarspahić.

Posebna pažnja usmjerena je na trenutni položaj i funkcioniranje komorskog sistema Federacije Bosne i Hercegovine.

"Komorski sistem u našoj državi nažalost nije definiran do kraja i kao takav je u prilično nezahvalnoj poziciji. Imamo disproporciju između entiteta, u jednom je obavezno članstvo, a u drugom nije. Primjetna je neprohodnost informacija, nedovoljna saradnja između kantonalnih i regionalnih komora, tako da nam sve to predstavlja problem u funkcioniranju komorskog sistema. Međutim, bez obzira na sve, uspijevamo uspješno funkcionirati i obavljati našu osnovnu zadaću, a to je pomoć privredi", kazao je predsjednik Privredne komore Unsko-sanskog kantona Enes Ružnić.

Teme sastanka su bile funkcioniranje komorskog sistema i zakonski okviri, zajednička suradnja na projektnim, edukacijskim i sajamskim aktivnostima, a posebno je naglašena potreba kreiranja kvalitetnog zajedničkog registra podataka o privrednim subjektima u FBiH, koji bi bio na raspolaganju članicama komore, nadležnim institucijama, investitorima itd.

Po okončanju sastanka, predstavnici kantonalnih i Federalne privredne komore susreli su se s premijerom USK Mustafom Ružnićem. Bila je ovo prilika da premijer sazna više o aktivnostima privrednih komora, u smislu podrške privrednim subjektima, ali i o njihovim dosadašnjim iskustvima u radu sa kantonalnim vladama. S tim u vezi naglašeno je da je potrebno saradnju podići na viši nivou odnosno privredne komore trebaju da budu spona između vlasti i privrede pogotovo u vremenu pandemije, kada je neophodno što više konstruktivnih i konkretnih prijedloga u poboljšanju uslova u radu poslovnih subjekta.

Title
Title
Title

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se