+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Članice   

Poziv za učešće u konsultacijama o Prijedlogu Odluke o izmjeni i dopuni odluke o vizama

Datum objave: 26.04.2021 14:45

Poziv za učešće u konsultacijama o Prijedlogu Odluke o izmjeni i dopuni odluke o vizama

Obavještavano Vas da je Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine pokrenulo procedure predlaganja Vijeću ministara Bosne i Hercegovine izmjene i dopune Odluke o vizama. 

Izmjenom i dopunom trenutno važeće Odluke Ministarstvo, između ostalog, namjerava omogućiti bezvizni ulazak u Bosnu i Hercegovinu državljanima Kraljevine Saudijske Arabije koji u Bosni i Hercegovini namjeravaju boraviti u organizovanoj turističkoj ili poslovnoj posjeti, u periodu od 15. maja do 15. oktobra svake kalendarske godine. 

Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine obratilo se više privrednih subjekata i udruženja privrednika iz Bosne i Hercegovine sa inicijativom za liberalizaciju ulaska državljana Kraljevine Saudijske Arabije u Bosnu i Hercegovinu. U navedenim inicijativama naglašava se da je turistički sektor jedan od najteže pogođenih sektora privrede, zbog izbijanja pandemije  COVID-19, te da bi liberalizacija viznog režima za državljane Kraljevine Saudijske Arabije doprinjela povećanju prometa i rastu turizma u Bosni i Hercegovini. Cijeni se da bi liberalizacija viznog režima za državljane Saudijske Arabije imala povoljne efekte na privredu BiH u cjelini i da bi u drugoj polovini 2021.godine rezultirala značajnim povećanjem broja saudijskih turista.   

U prilog tome govori i činjenica da Bosna i Hercegovina iz godine u godinu, jedino sa Saudijskom Arabijom, bilježi konstantan rast u broju izdatih viza, odnosno turističkih i drugih vrsta posjeta. Procjena je da će suspenzija viznog režima u ljetnom periodu od 5 mjeseci, tri do četiri puta povećati broj turista iz Saudijske Arabije čime bi se, indirektno (kroz očekivano uvećanje budžeta entiteta i kantona), ostvarili veći prihodi za Budžet Bosne i Hercegovine. Isto tako, Ministarstvo vanjskih poslova razmatra mogućnost, uz podršku i angažman nadležnih ministarstva na državnom nivou, prijedloga posebne boravišne takse u iznosu od 50-80 Eura za ulaske u zemlju na osnovu privremeno suspendovanog viznog režima, a što bi direktno, dodatno uvećalo prihode Budžeta BiH. 

U skladu sa svojom zakonskom obaveznom, Ministarstvo vanjskih poslova pokrenulo je postupak javnih konsultacija sa zainteresovanom javnošću u pogledu gore pomenute odluke. 

Slijedom navedenog, ovim putem Vas pozivamo da putem internet stranice https://ekonsultacije.gov.ba/legislativeactivities/details/110853- (POTREBNA JE REGISTRACIJA) dostavite Vaše mišljenje, prijedloge ili druge sugestije u pogledu planiranih aktivnosti, sa posebnim akcentom na konačni učinak Odluke, odnosno namjeravano povećanje privrednih aktivnosti u polju turizma u 2021. godini i dalje, ali i privlačenja potencijalnih investicije kroz dolazak poslovne klijentele srednje i visoke klase. Prijedlog teksta odluke preuzmite u nastavku.

Platforma omogućava potpuno i pravovremeno informisanje putem interneta o procesu donošenja određenih pravnih akata, te osigurava pouzdan kanal komunikacija za Vaše učešće u kreiranju javnih politika. Ideje, sugestije i dodatne informacije prikupljene na ovaj način biće korištene za unapređenju javnih politika koje su u nadležnosti institucija BiH.  

Na stranicama koje ćete vidjeti pred Vama, imate na raspolaganju savremene alate putem kojih na jednostavan način možete podijelite svoje mišljenje o prijedlogu izmjene i dopune Odluke o vizama, a koja je u domenu vaših interesa.

PRIJEDLOG ODLUKE

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se