+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Aktualnosti iz Komore   

Održana "Platforma za nisko – karbonski urbani razvoj Unsko-sanskog kantona"

Datum objave: 25.09.2020 13:53

Održana

U Bihaću je jučer održana konferencija o temi „Platforma za nisko – karbonski urbani razvoj Unsko-sanskog kantona“ u organizaciji udruženja Energis, a uz podršku Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine.

Cilj konferencije bila je analiza trenutnog stanja, ali i potencijala USK u oblastima energetike, upravljanja otpadom i elektromobilnosti kroz primjenu inovativnih rješenja za nisko – karbonski urbani razvoj.

Bosna i Hercegovina, pod uticajem industrijalizacije, prošla je kroz dinamičan socio-ekonomski razvoj koji je očitovan kroz proces brze i nekontrolisane urbanizacije i nemogućnosti planskih investicija u stambene zgrade, komunalnu i javnu infrastrukturu. Usljed koncentracije radnih mjesta i migracije stanovništva došlo je do brzog rasta populacije urbanih područja. Visok stepen naseljenosti, manjak strateškog pristupa razvoju, te manjak svijesti građana o njihovom utjecaju na okoliš rezultirali su trendom rasta stepena zagađenosti.

Ovakav trend čini uvođenje koncepta nisko-karbonskog urbanog razvoja efikasnim instrumentom za smanjenje karbonskog otiska i ostalih negativnih okolišnih uticaja, uz poboljšanje uslova života, čineći grad sigurnijim, stabilnijim i održivijim mjestom za život.

Kroz Platformu za nisko- karbonski urbani razvoj Unsko-sanskog kantona, promovisana su tehnički i ekonomski izvodiva nisko-karbonska rješenja u ključnim urbanim sektorima i njihova šira upotreba od strane jedinica lokalne samouprave i privatnog sektora.

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se