+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Aktualnosti iz Komore   

Održana Međunarodna konferencija o regionalnoj suradnji "Cirkularna ekonomija"

Datum objave: 13.09.2019 13:00

Održana Međunarodna konferencija o regionalnoj suradnji

U okviru pratećih događaja 17. Međunarodnog sajma ekologije - EKOBIS 2019 održana je Međunarodna konferencija o regionalnoj suradnji. U uvodnom dijelu prisutnima su se obratili predsjednik Privredne komore USK, Enes Ružnić, te potpredsjednik Privredne/Gospodarske komore F BiH, Mirsad Jašarspahić.

Direktorica Tehnološkog parka Bjelovar, Ivana Jurković Piščević je dala uvod o pojmu cirkularne ekonomije sa svojom temom „Točkovi se vrte u krug - priča o cirkularnoj ekonomiji“. 
Kako je Grad partner ovogodišnjeg sajma Grad Bjelovar, zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić je iskoristio priliku da prisutnima govori o značaju i prilikama EU fondova kroz prizmu gospodarstva grada Bjelovar.

O primjerima dobre prakse u oblasti cirkularne ekonomije imali smo priliku čuti od Elme Babić-Džihanić, pomoćnice direktora ZEOS eko-sistema, dok je Hajrudin Hadžidedić, komercijalni direktor, Peplast d.o.o Odžak predstavio perspektive cirkularne ekonomije u proizvodnji PE ambalaže firme Peplast d.o.o.,  a Sejad Herceg, predsjednik Saveza udruženja organskih proizvođača “Organsko” Federacije BiH je govorio o cirkularnoj ekonomiji na primjeru proizvodnje i prerade divlje jabuke.

Projekat „Evropski med-klasteri jačaju isplativu agrovinsku cirkularnu ekonomiju - EMBRACE“, koji se implementira na području USK, nam je predstavila Lorena Felić, šefica odjela za izradu i implementaciju projekata iz Razvojne agencije USK.

„Bihevioralna ekonomija u funkciji privrednog razvoja“ je bila prezentacija  Adnana Kantarevića, student II ciklusa Ekonomskog fakulteta u Bihaću i Mirele Kljajić-Dervić, dekanese Ekonomskog fakulteta u Bihaću.

Elma Babić-Džihanić je na samom kraju Konferencije sažela prezentirano u nekoliko zaključaka:

- Koncept cirkularne ekonomije  još uvijek nije dovoljno razumljiv pojam svim sudionicima u privredi, a i široj populaciji.Tranzicija na cirkularnu ekonomiju zahtjeva promjene ne samo jedne aktivnosti, već čitavog sistema.

- U BiH se otpad i dalje spaljuje, čak uvozimo dio otpada iz Italije, Hrvatske ili Slovenije koji kasnije spaljujemo u našim cementarama. Spaljivanjem trajno gubimo određeni resurs.  Mi sad trošimo, eksploatiramo naše sirovine, pravimo proizvode od njega i potom ga odbacujemo, a trebalo bi ići u suprotnom smijeru da umjesto klasičnog odlaganja stvaramo nove proizvode i resurse.

- Potrebno je uspostaviti povezivanje ekonomije, društva i okoliša koji grade jedan eko sitem potpuno funkcionalan sa minimalnim uticajima na okoliš. Ako budemo razdvajali imperativ modernog okoliša i ekonomske politike vremenom će uticaj na okoliš biti manji, reursi će se koristiti, ekonomija će rasti i ljudi će time biti zadovoljni.

- S primjenom koncepta cirkularne  ekonomije ne bismo trebali samo čekati na državne intervencije i poticaje, već poduzeća i građani mogu vlastitim inicijativama krenuti u tranziciju, počevši od sortiranja, recikliranja otpada, štednje energije itd.

Title
Title
Title
Title
Title
Title
Title
Title

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se