+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Aktualnosti iz Komore   

Održana konferencija "Digitalna transformacija u Bosni i Hercegovini"

Datum objave: 13.11.2020 16:21

 Održana konferencija

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, u suradnji s Privrednom komorom Unsko-sanskog kantona, održala je u Bihaću konferenciju "Digitalna transformacija u Bosni i Hercegovini". Konferencija je prva u nizu planiranih u okviru projekta "Digitalna transformacija" koji je financijski podržan sredstvima Bugarske razvojne pomoći.

U fokusu konferencije bile su teme „eOkvir za samoodrživo okruženje, ekologiju i energetsku efikasnost u BiH“ i „Pametna i zelena eMobilnost građana, robe i usluga BiH“, teme istoimenih studija u izdanju VTK BiH u kojima je data analiza postojećeg stanja i smjernice za prevazilaženje digitalnog raskoraka s pregledom rješenja u EU i svijetu.

U uvodnom dijelu konferencije učesnicima je emitovana video poruka/obraćanje Avgustine Cvetkove – Karabaševe, ambasadorice Republike Bugarske u BiH, a nakon toga je upriličeno obraćanje predstavnika komora.

Izlaganje o temama u fokusu održao je Haris Hadžialić, ekspert za digitalizaciju, a u drugom dijelu konferencije predstavljeni su primjeri primjene digitalizacije u kompanija/institucijama.

Uspješne primjere predstavili su Dino Kišmić iz kompanije IDK studio d.o.o. Bihać, a govorio je o razvoj i implementaciji programa za praćenje i upravljanje poslovanjem unutar kompanija, s primjerom implementacije digitalnog protokola u Vladi USK i  Osman Kozlica iz kompanije KC IT bussines solution Bihać, koji je govorio o primjeni i razvoju IT tehnologija u poslovanju kompanije Č.J. doo Bihać, te saradnji i povezanosti IT tehnologija s poslovnim partnerima.

Konferencija je organizirana s ciljem da se uz aktivno učešće predstavnika institucija i kompanija, ukaže na značaj digitalne transformacije, u svrhu značajnijeg ekonomskog razvoja, te ponude odgovori na praktična pitanja i izazove u ovom segmentu s kojim se suočavaju kompanije i poslovna zajednica u cjelini, te predstaviti neke uspješne primjere.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici institucija, kompanija, javnih poduzeća i razvojne agencije.

Pored gore navedenih učesnika, Konferenciji su prisustvovali predstavnici Vanjskotrovinske/spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, predstavnici Privredne komore Unsko-sanskog kantona, te predstavnici Vlade Unsko-sanskog kantona, dok je konferenciju otvorio Nihad Bajramović, zamjenik generalnog sekretara Vanjskotrovinske/spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se