+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Članice   

Obavještenje prijevoznicima koji obavljaju međunarodni i međuentitetski linijski prijevoz putnika

Datum objave: 05.01.2021 14:08

Obavještenje prijevoznicima koji obavljaju međunarodni i međuentitetski linijski prijevoz putnika

Uzimajući u obzir dalje zadržavanje prethodno uspostavljenih mjera većine zemalja članica EU, kao i zemalja zapadnog Balkana, u cilju smanjenja širenja pandemije COVID-19, Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine (dalje u tekstu: Ministarstvo) obavještava prijevoznike koji obavljaju međunarodni i međuentitetski linijski prijevoz putnika o mogućnosti podnošenja zahtjeva za privremenu obustavu prijevoza.

Članom 16. i 23. Zakona o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu („Službeni glasnik BiH“, broj 01/02 i 14/03, dalje u tekstu: Zakon), propisano je da se za vrijeme važenja dozvole iz člana 10. Zakona, kao i za vrijeme važenja odobrenog reda vožnje međuentitetske linije, prijevoz putnika može privremeno obustaviti kad nastanu i dok traju okolnosti koje prijevoznik nije mogao predvidjeti, a čije posljedice nije mogao otkloniti.

Stoga prijevoznici koji neće biti u mogućnosti u punom kapacitetu održavati registrirane linije (međunarodne i međuentitetske) mogu Ministarstvu podnijeti zahtjev za privremenu obustavu prijevoza za određene polaske ili linije u cjelini. Zahtjev se može podnijeti od dana objave ovog obavještenja na portalu www.prometnedozvole.gov.ba, a obustava može trajati do 30. 4. 2021. godine. Ministarstvo će o zahtjevu odlučivati rješenjem i o istom upoznati nadležne kontrolne organe.

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se