+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Poslovne vijesti   

Granični prijelaz Velika Kladuša pušten u promet

Datum objave: 28.05.2021 10:43

Granični prijelaz Velika Kladuša pušten u promet

Granični prijelaz Velika Kladuša - Maljevac konačno je pušten u promet. Zatvaranje ovog prijelaza izazvalo je haos i brojne probleme za bh. prijevoznike koji su satima čekali.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović jučer je rekao da je bio u stalnom kontaktu s ministrom mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Olegom Butkovićem u vezi s tranzitom vozila između dvije zemlje.

Problem je nastao prije nekoliko dana, kada je zabranjen tranzitni promet preko graničnog prijelaza Velika Kladuša - Maljevac vozilima čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Naime, Pravilnik o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatske stupio je na snagu 20. maja 2021. godine, koji je, kaže resorni ministar, preslikan u odnosu na Odluku koja je donesena 2008. godine.

"No ono što je važno jeste da je Ugovor o graničnim prijelazima između BiH i Republike Hrvatske potpisan u Briselu 2013. godine, kojim je tretirano pet graničnih prijelaza", pojasnio je.

Njime je tretiran i granični prijelaz u Velikoj Kladuši, kao granični prijelaz za međunarodni drumski saobraćaj putnika, vozila i robe, bez obzira na njihovo porijeklo, odnosno zemlju iz koje dolaze, osim ako je drugačije uređeno međunarodnim ugovorima, kao i osim za robe koje podliježu inspekcijskoj kontroli.

Mitrović nadalje pojašnjava da je i Odlukom iz 2008. godine bilo tretirano pet graničnih prijelaza, ali ta odluka do 20. maja 2021. godine nije provedena u djelo kada je donesen Pravilnik.

"Pravilnik kojim se definira tranzit kroz Republiku Hrvatsku donesen je jednostrano. Protokol Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju podrazumijeva donošenje određenih pravnih akata između dvije države na osnovu dogovora, ali ovdje to nije bio slučaj", istaknuo je.

Na ovaj problem upozorena je i Transportna zajednica kao i Evropska komisija, kaže ministar, dodajući da je Butkoviću predložio da se to pitanje rješava pravnim putem, a da se kamioni koji budu prelazili preko ovih pet graničnih prijelaza ne zaustavljaju.

Kaže i da nakon donošenja novog Pravilnika prijevoznici nisu koristili te granične prijelaze nego su napravili gužvu nakon što su dobili informaciju o zabrani transporta te su se vraćali na granične prijelaze Izačić i Gradiška.

akta.ba

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se