+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Aktualnosti iz Komore   

Održan panel “Gastro turizam u BiH – Nove mogućnosti razvoja turizma u BIH”

Datum objave: 20.09.2018 00:00

Održan panel “Gastro turizam u BiH – Nove mogućnosti razvoja turizma u BIH”

Panel koji su organizovali Privredna komora FBiH, Privredna komora USK i Turistički klaster Una u okviru 16. međunarodnog sajama EKOBIS 2018. okupio je učesnike iz više bh. gradova. Bosna i Hercegovina ima tendeciju rasta kada je u pitanju turizam. Statistički podaci govore da raste broj gostiju, gdje prednjače Sarajevo, Mostar i USK. Bez obzira na rast u ovaj sektor treba ulaganja. Nije dovoljno gostima ponuditi hranu i vino, gosti traže kvalitet. Traže i očekuju niske cijene, istaknuto je danas u Bihaću u okviru 16. Međunarodnog sajma ekologije – EKOBIS 2018 u okviru kojeg je održan panel na temu: “Gastro turizma u BiH – Nove mogućnosti razvoja turizma u BIH”.

Panel koji su organizovali Privredna komora FBiH, Privredna komora USK i Turistički klaster Una okupio je učesnike iz više bh. gradova. Ispred Privredne komore FBIH je govorio predsjednik Marko Šantić. On je ovom prilikom kazao kako BiH ima potencijal i kako smo samo ostali na toj razini, nedostaje nam mnogo toga. Nemamo sektorsku strategiju, a ljudi koji se bave turizmom se susreću sa velikim problemom. Stoga, smatra kako treba puno raditi, posebno na imidžu, kao i na privlačenju prvo domaćih, pa potom i inostranih gostiju. Stjepan Primorac ispred Turističkog klastera Hercegovina, naglasio je kako gosti pored kvaliteta žele i kvantitet, odnosno količine, kao što je to slučaj kod vina. Jedan od problema u Bosni i Hercegovini sa kojim se suočava gastro turizam je i pogrešan način brendiranja, naročito vina, jer umjesto da se brendira sorta, u BiH se brendiraju prezimena. Ipak, pored svega navedenog, panelisti smatraju kako smo na dobrom putu kada je u pitanju turistički sektor. Stoga treba dosta raditi i uložiti puno energije kako bismo doveli goste u BiH. Zrinka Delić ispred Turističkog klastera Una kazala je kako su oni u proteklih 1,5 godinu aktivno radili na identitetu, al ii na formiranju zajedničkih turističkih paketa. U toku ovoga panela oni su posjetiocima prestavili taj identitet, odnosno web portala i turističke pakete Turističkog klastera Una.

Posebno važnost panelu dalo je i potpisivanje Sporazuma o saradnji između Turističkog klastera Una i Turističkog klastera Hercegovina. Potpisivanjem ovoga ugovora dva klastera će u oktobru zajednički obići Istru i Italiju, nastupit će na nekoliko zajedničkih sajmova turizma, te u januaru posjetiti Međunarodni sajam turizma u Madridu. Na ovaj način, kako je kazao Primorac će zajednički predstavljati ljepote BiH, odnosno regije.

U okviru ovog panela govorila je i Sanja Marković ispred Privredne komore Crne Gore, Zilha Jusić, Hotel i restoran Kostelski buk, te Duško Kovačević, direktor Međunarodnog aerodroma Banja Luka. Kovačević je ovom prilikom prezentovao aerodrom Banja Luka koji može pomoći pri dovođenju većeg broja gostiju u USK, uvođenjem letova niskotarifnih kompanija. On je najavio letove kompanije Ryanair sa banjalučkog aerodrome za Brisel, Stokholm i Mimingen. akta.ba

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se