+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Aktualnosti iz Komore   

Turistički klaster UNA u posjeti središnjoj Istri

Datum objave: 02.11.2018 11:01

Turistički klaster UNA u posjeti središnjoj Istri

Članovi Turističkog Klastera Una (TK UNA) su posjetili Istarsku županiju, odnosno turističku regiju središnje Istre. U sklopu posjete organiziran je obilazak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG), dućana sa lokalnim proizvodima, grada Pazina ali i turističkih manifestacija poput festivala terena i tartufa (TE TA) u Motovunu i međunarodnog sajma pršuta (ISAP) koji se već 12 godina održava u Tinjanu.

Prvi dan posjete, nakon obilaska uljare Komarija u vlasništvu OPG-a Jakša, svoja iskustva u razvoju ruralnog turizma središnje Istre sa članovima klastera podijelio je domaćin Radenko Sloković jedan od sudionika ovih procesa početkom 90 ih. „U ovom našem okruženju Istra je regija koja je najdalje otišla u razvoju usluga i u pogledu zaštite autohtonih proizvoda i to uspješno objedinila u turističku ponudu. Potrebno je imati dobru strategiju, a da bi se to napravilo svi dionici u lokalnoj zajednici moraju surađivati. ,“ tvrdi Sloković i pojašnjava da taj proces nije uvijek išao glatko. „ Radi toga se iz naših grešaka može dosta toga naučiti ali ne i doslovno prepisati jer je svaka regija specifična pa tako i destinacija UNASANA. Poseban je izazov ali i privilegija razvijati turističku ponudu u zaštićenim područjima. Mi tu u Pazinu imamo razvijenu ponudu posjete zaštićenom području Pazinske jame koja se odvija način da ne ugrožava prirodne vrijednosti. Turizam je ekonomska kategorija i ovakva ponuda je skuplja od prosjeka ali gosti uvijek odlaze širokog osmijeha i zadovoljni,“ zaključio je Sloković.

A o novoj strategiji razvoja turizma središnje Istre koja se radi zajedno s LAG-om središnje Istre, članovi klastera upoznati su prilikom posjete uredu turističke zajednice u Pazinu. Prilikom posjeta OPG-u “Anđelini” i agroturizmu „Ograde “upriličene su prezentacije zaštite autohtonih proizvoda i organiziranja manifestacija. I to na primjerima Cukerančića, autohtone istarske slastice, i jednistvene manifestacije "Dani meda" koju organizira udruga pčelara Lipa. Osim prezentacija, praktična iskustva iz organiziranja manifestacija članovi klastera imali su priliku vidjeti u Motovunu i Tinjanu. “Ovakve manifestacije kod nas su jako posjećene i organiziraju u svrhu produljenja turističke sezone, pored toga odlična su prilika za promoviranje ali i prodaju lokalnih proizvoda. Međutim teško da bi kao takve bile održive bez podrške lokalne zajednice,” istaknula je Jasmina Cvitan-Lakača organizatorica međunarodnog sajma pršuta u Tinjanu.

Turistički klaster UNA nedavno je predstavio 14 novih turističkih paketa koje je sad potrebno promovirati na domaćem i inozemnom tržištu. “Upravo radi toga smo organizirali ovu posjetu, jer ispred nas je razdoblje intenzivnog rada na promociji što uključuje i posjete sajmovima u inozemstvu. Ovo nam je bila idealna prilika da vidimo uspješne primjere i načine promocije, “ objašnjava Zrinka Delić iz WWF-a, koja je u sklopu projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude“ organizirala ovo studijsko putovanje. Regionalni projekt “Zaštićena područja za prirodu i ljude “(PA4NP) provodi WWF Adria a finaciran je od strane Švedske razvojne agencije (SIDA).

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se