+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Aktualnosti iz Komore   

Predstavljen EU4BUSINESS projekat

Datum objave: 26.10.2018 00:00

Predstavljen EU4BUSINESS projekat

U hotelu "Emporium' u srijedu je predstavljen projekt "EU4Business", koji podržava razvoj privatnog sektora u BiH, a čiji su direktni korisnici domaće kompanije, poljoprivrednici i poduzetnici.

Po riječima menadžera tog projekta u Njemačkoj razvojnoj agenciji (GIZ) Gligora Stojkova, budžet projekta je 16,1 milion eura, od kojih 15 miliona eura obezbjeđuje EU, a 1,1 milion eura Savezna Republika Njemačka. Aktivnosti projekta, kako je dodao, usmjerene su prema pomoći privatnom sektoru, a prije svega pomoći izvoznim sektorima, zatim sektoru turizma, sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja, te sektoru poduzetništva.

Projekt se implementira u periodu od aprila 2018. do marta 2022. godine, a implementiraju ga Njemačka razvojna agencija (GIZ), Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Međunarodna organizacija rada (ILO). Stojkov je naglasio kako je ukupno 10 miliona eura namijenjeno razvoju privatnog sektora u BiH putem dodjele bespovratnih sredstava.

- Ukupan fond projekta koji je predviđen za grantove je 10 miliona eura, od čega će se 4,5 miliona eura dodijeliti poduzetnicima u izvoznim sektorima, 1,5 miliona eura poduzetnicima i partnerstvima u oblasti turizma, 3 miliona eura za poticaje i aktivnosti u ruralnom razvoju i poljoprivredi te milion eura za razvoj poduzetništva - kazao je Stojkov.

Pored direktne pomoći, 'EU4Business' projekt će pružiti i tehničku pomoć institucijama i budućim korisnicima u jačanju njihovih kapaciteta.

- Ovaj projekt je fokusiran na razvoj privatnog sektora i njegov osnovni cilj je da poduzeća i poduzetnici rade bolje, brže i prije svega inovativnije. Smatramo da su inovacije jedna tema koja može omogućiti svim poduzećima da kroz vlastiti razvoj povećaju izvoz, ali prije svega da kreiraju radna mjesta i da kroz to poboljšaju život stanovnika BiH - naglasio je Stojkov.

Govoreći o veličini grantova, dodao je da će poduzetnici moći aplicirati i dobiti grant veličine između 50 i 200 hiljada eura, u zavisnosti od sektora i tipa partnerstva. Sredstva će biti dodijeljena putem sedam tendera, koji će biti raspisani u periodu od novembra ove do novembra iduće godine. Inače, skup u Bihaću je jedan  od ukupno šest skupova u organizaciji projekta 'EU4Business' koji će biti održani do kraja mjeseca.

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se