+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Aktualnosti iz Komore   

Otvoren 16. Međunarodni sajam ekologije – EKOBIS 2018.

Datum objave: 20.09.2018 00:00

Otvoren 16. Međunarodni sajam ekologije – EKOBIS 2018.

U sportskoj dvorani Luke danas je otvoren 16. Međunarodni sajam ekologije – EKOBIS 2018. , koji je ove godine okupio preko 230 izlagača iz Bosne i Hercegovine i zemalja regije. Tema ovogodišnjeg sajma je “Poljoprivredna proizvodnja i prehrambena industrija”, a moto “Uzgojimo vlastitu hranu” i “Pažljivo birajmo ishranu”. Pokrovitelji sajma su Ministarstvo poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva F BiH, Vlada USK, Grad Bihać, Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH, te Privredna/Gospodaraska komora F BiH. Regija partner ovogodišnjeg sajma je Virovitičko-podravska županija.

Sajam je otvorenim proglasio Šemsudin Dedić, federalni ministar poljoprivrede. Ovom prilikom ministar Dedić je kazao kako ovakvi sajmovi koriste da se svi bolje upoznamo sa pozitivnim pričama iz naše zemlje. Obraćajući se prisutnima jedan od prvih ljudi Sajma i generalni sekretar Privredne komore USK Nihad Šušnjar je kazao kako će se u naredna tri dana truditi da se ovdje dešavaju samo pozitivne stvari od strane domaćina, ali i njihovih partnera iz regije. Posebno je naglasio kako je Privredna komora USK vratila dodjelu godišnjih nagrada koje će biti u toku Sajma uručene najboljim privrednicima, ljudima koji pune budžet. Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić uime domaćina poželio je svima dobrodošlicu, te naglasio kako je EKOBIS nešto po ćemu se grad Bihać prepoznaje i čime se ponosi.

Značajan doprinos sajmu u njegovoj organizaciji dala je i Privredna komora FBiH. Ovom prilikom Marko Šantić, predsjednik privredne komore FBiH je kako nastoje kroz panel na EKOBIS-u koji je posvećen turizmu dati poruku svima da budu inovativni i da traže tržište više, jer jedino na takav način kroz rad i odricanje možemo pratiti, kako kaže globalne trendove. Sajam je podržala i Vanjskotrgovinska komora BiH ispred koje se izlagačima i posjetiocima sajma obratio Ahmed Egrlić. Kazao je kako je ovo danas jedan od najznačajnijih događaja u regionu zadnjih mjeseci.

Među prisutnim zvanicama bio je i Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, koji je čestitao organizatorima na organizaciji sajma i temi koju su odabrali za ovu godinu, istakavši kako je poljoprivreda izuzetno značajna za ovaj kraj, BiH ali i Republiku Hrvatsku i razvoj gospodarstva i turizma, te je kao takva u Hrvatskoj označena kao strateška grana gospodarstva. Regija partner ovogodišnjeg sajma je Virovitičko-podravska županija.

– Ponosni smo na tu činjenicu, da su sajmovi “VIRO–EXPO” i “EKOBIS” dugogodišnji partneri. U Bihaću će naredna tri dana biti 31 izlagač iz Republike Hrvatske, a čak 22 iz Virovitičko–podravske županije. Predstavit će se naši proizvođači meda, ljekovitog bilja, ali i ugostitelji, koji će prezentirati našu bogatu gastronomsku ponudu – istakao je župan Virovitičko–podravske županije Igor Andrović.

Sajam koji će trajati do 15. septembra ove godine je okupio veliki broj izlagača iz BiH, zemalja regije, kao i Slovačke i Češke. Osim izlagačkog dijela, EKOBIS će i ove godine biti popraćen konferencijama. Već danas biće održana Međunarodna konferencija o regionalnoj saradnji “Poljoprivredna proizvodnja i prehrambena industrija”. U okviru ove konferencije govorit će se o iskustvima Hrvatske u korištenju EU sredstava, Klasterskim pristupima u implementaciji IFAD-ovih projekata, Strategiji razvoja ekonomije u ruralnim područqjima FBIH, uzgoju lješnaka… Drugi konferencijski dan na sajmu planirano je da proteće u znaku turizma. Govorit će se o gastronomiji u funkciji turizma, novim mogućnostima razvoja turizma. Također biće predstavljena web stranica Turističkog klastera Una, Aerodrom Banja uka, ali i gastro kuhinja ovoga kraja. U okviru Ekobisa planirano je i potpisivanje ugovora i to: za dizajn projekata navodnjavanja u gradu Bihaću i općini Sanski Most, te potpisivanje ugovora o saradnji između Turističkog klastera Una i Turističkog klastera Hercegovina. Treći dan dešavanja planiran je za Bihaćku kreativnu republiku, projekciju filma “Plavo srce” i finale dječijeg eko kviza.

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se