+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Poslovne vijesti   

Kreće revitalizacija lječilišta Gata u Bihaću - Potpisan ugovor za početak istraživanja termomineralnih voda

Datum objave: 02.11.2018 09:51

Kreće revitalizacija lječilišta Gata u Bihaću - Potpisan ugovor za početak istraživanja termomineralnih voda

U Bihaću je potpisan ugovor kojim će biti omogućen početak istraživanja termomineralnih voda u bihaćkom naselju Gata, što otvara mogućnosti da se mogu izdati koncesije pravnim licima na korištenje. To podrazumijeva da njihovo crpljenje neće imati negativnog utjecaja na eksploatacione bunare koji snabdijevaju lječilište Gata.

Riječ je o prvoj fazi projekta vrijednog 75.000 KM, a novac obezbjeđuju Grad Bihać i Vlada USK-a. Cilj je definiranje raspoloživih termomineralnih voda na ležištu Gata Ilidža. - Bit će izrađen elaborat, koji će tačno dokazati o kojem kapacitetu i kvalitetu vode je riječ - kazao je za Federalnu televiziju Nijaz Lipovača, pomoćnik gradonačelnika Bihaća za lokalni razvoj.

Almir Mašinović, ministar poljoprivrede USK naglasio je da načinjen prvi korak, te je izrazio nadu da će ih biti još uz učešće Vlade USK, kao i grada Bihaća i ostalih relevantnih institucija. Jedna od stvari koje će biti potrebno uraditi biće i usklađivanje pravne regulative na polju javno-privatnog partnerstva kako bi se omogućilo tržišno poslovanje Gate.

Prema istraživanjima 80-ih godina prošlog vijeka, termalne vode Gate jedne su od najbogatijih mineralima u regionu, a pogodne su za liječenje više vrsta bolesti. Međutim, nakon rata lječilište nije revitalizirano, nego je godinama propadalo. Vlada USK krenula je ove godine ozbiljnije u realizaciju investicionog projekta lječilište Gata, koji prema srednjoročnom planu ulaganja USK iznosi oko 4 mil KM, a obuhvta izgradnju lječilišnih i rekreacionih kapaciteta. Pojavio se i njemački investitor koji je pokazao zainteresiranost za ulaganje u lječilište Gata.

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se