+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Poslovne vijesti   

Investicije u energetsku efikasnost industrije isplate se nakon godinu do dvije

Datum objave: 10.10.2018 00:00

Investicije u energetsku efikasnost industrije isplate se nakon godinu do dvije

Investiranje u povećanje energetske efikasnosti industrijskih procesa u većini slučajeva isplati se već nakon jedne ili dvije godine, istaknuto je na radionici "Optimizacija industrijskih procesa kroz mjere energetske efikasnosti - praktični primjeri i studije slučaja" koja se održava danas u Sarajevu.

Navedeno je da procenat energije koju je moguće uštediti povećanjem efikasnosti varira u zavisnosti od vrste industrije i proizvodnih procesa, ali da je to u prosjeku 15 posto. Savjetnik Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH za mala preduzeća Zihnija Hasović rekao je da je EBRD u BiH kroz dva cilkusa dosad plasirala 75 miliona eura kredita za projekte energetske efikasnosti.

"Trenutno imamo kreditnu liniju za konkurentnost i približavanje standardima Evropske unije u vrijednosti 20 miliona eura putem tri lokalne banke, a koja je otvorena i za projekte povećanja energetske efikasnosti industrijskih procesa", dodao je Hasović. Pojasnio je da EBRD osigrava i oko 50 posto grant sredstava za projekte revizije energetske efikasnosti za kompanije koje žele da dobiju presjek stanja o gubljenju resursa i efikasnosti proizvodnih procesa.

Hasović je naveo da je EBRD angažirao konsultanta koji besplatno pomaže kompanijama da osmisle projektnu ideju i verificira projekt prije nego što predaju zahtjev za kredit. Radionica se održava u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Vanjskotrgovinske komore BiH.

akta.ba

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se