+387 37 316 350 | pkusk@bih.net.ba

projekti_cover

Snaga
partnerstva.

Second slide Poslovne vijesti   

27 zavarivača spremno za nove radne izazove, a novih 17 polaznika za početak obuke za zavarivača

Datum objave: 30.11.2018 09:59

27 zavarivača spremno za nove radne izazove, a novih 17 polaznika za početak obuke za zavarivača

U Centru za podršku poduzetništvu u Bosanskoj Krupi je 29.11.2018. godine upriličeno potpisivanje ugovora o besplatnoj obuci za zavarivača.

Ugovore je potpisalo 17 od 29 nezaposlenih lica odabranih putem javnog poziva. Aktivnostima ovog projekta koji finansira Evropska unija a implementira Međunarodna organizacija rada se pokušava odgovoriti potrebama tržišta rada posebno u sektoru metala pa su i planirane obuke prilagođene potrebama poduzeća sa kojima su kreirani ovi programi obuke. U prethodnom periodu je već odabrano i obučeno za zanimanje zavarivač dvadeset sedam nezaposlenih osoba koje će biti zaposlene u metalnom sektoru u Bosanskoj Krupi.

“Projekat ovog tipa ima posebne vrijednosti za kompanije kao što je naša, najveći problem svakom poslodavcu je postalo pronalaženje stručnog kadra na tržištu. Ova inicijativa omogućavakandidatima koji žele da uče i rade da dobiju ugovor o radu,“ izjavila je Aida Fojnica, HR i prokuristica kompanije KRUPA KABINE d.o.o. koja je aktivan sudionik ovog lokalnog partnerstva.

Azra Huzejrović iz preduzeća ZAH d.o.o. je dodala: „Rast i razvoj poduzeća je nemoguć bez adekvatne radne snage, u koju se kontinuirano treba ulagati i koja se mora kreirati prema potrebama privatnog sektora. Iz tog razloga ovaj projekt je od velikog značaja za metalni sektor u Bosanskoj Krupi, ali za Unsko-sanski kanton. Prilagođene obuke potrebama tržišta mogu doprinijeti smanjenju visoke stope nezaposlenosti.“

I krajnji korisnici, polaznici ovog projekta su više nego zadovoljni pa jednoglasno ističu: „Ovo je vrlo dobro za našu općinu! Na tržištu rada se nalazi mnogo osoba sa srednjom stručnom spremom i gimnazijom, te da bismo našli posao potrebna nam je prekvalifikacija. Iskoristiti ćemo priliku i nadamo se pronaći posao, pomoći sebi i svojoj porodici!“.

Već okončane projektne aktivnosti su u prethodnom periodu unaprijedile kapacitete Mješovite srednje škole „Safet Krupić“, te općinskog Centra za podršku poduzetništvu u Poslovnoj zoni “Pilana” gdje se odvijala obuka na novonabavljenoj opremi. Također, u okviru projekta je završena i analiza zakonskog okvira USK za praktičnu nastavu, te su pripremljene sugestije za poboljšanje ovog okvira i dostavljene nadležnom Ministarstvu obrazovanja, nauke kulture i sporta USK.

Obuke varioca se odvijaju u okviru projekta „Povećanje konkurentnosti radne snage na prostoru općine Bosanska Krupa” koji implementira Općina Bosanska Krupa u saradnji sa PLOD Centrom iz Bihaća, Mješovitom srednjom školom „Safet Krupić“Bosanska Krupa, Službom za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona (USK) – Biro rada Bosanska Krupa, te poduzećima: ACMA GROUP, BOSANKAR, KRUPA KABINE, NOVI MOST i ZAH d.o.o. iz Bosanske Krupe.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Bosanska Krupa je jedno od 19 uspostavljenih u zemlji u okviru projekta ”Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini”, koji Europska unija finansira s 4 milijuna eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO).

Tagovi


Povezane vijesti

Prijava na Newsletter

Prijavite se da primate najnovije vijesti, javne pozive, tendere, oglase na Vašu e-mail adresu.

Prijavi se